Реаговања на вести о распоређивању РОСУ на Газиводе

Михајловић: Цео свет подржао компромис, Приштина хоће силу
gazivode1, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll,arhiva

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије, Зорана Михајловић, рекла је да распоређивање специјалних јединица косовске полиције око језера Газиводе, мимо свих договора, представља покушај Приштине да, уместо дијалога и потраге за компромисним решењем на коме инсистира Србија и у чему има подршку највећег дела међународне заједнице, наметне силу као начин решавања косовског питања.

Фото: Tanjug

“Упад специјалаца РОСУ дошао је у време дипломатског дебакла приштинских политичара у Уједињеним нацијама, у време кад САД отворено мењају став о независности Косова, уочи посете председника Србије Александра Вучића Москви и у време кад Европа и свет увиђају потребу компромисног решења за Косово”, оценила је Михајловић, саопштено је из њеног кабинета.

Она истиче да је извесно да Приштина неће успети у покушају да наметне силу као начин решавања косовског питања, али да сваки овакав потез смањује поверење у спремност косовске стране да се кроз преговоре дође до компромисног и одрживог решења за питање Косова.

“Србија неће силу, већ мир и стабилност, неће сукобе већ разговоре и неће наметнуто већ компромисно решење, али нема сумње да је Србија спремна да сачува безбедност наших грађана“, додаје потпредседница Владе.

Антић: Илегалан и насилан чин упад Росу у Газиводе

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић оценио је данас да је упад специјалаца из Приштине у комплекс језера Газиводе "илегалан и насилан чин" који директно угрожава политички процес у којем се тражи компромисно и дугорочно решење за Косово.

Фото: Александар Антић, фото: Танјуг (Видео)

"Само захваљујући прибраности и државничкој одговорности председника (Србије Александра) Вучића, ова нова авантура приштинских власти је пропала, уз још једну потврду да нико не може да понижава Србију и угрожава српски народ", навео је у саопштењу Антић.

Он је истакао да су "Србија, њен председник и њена Влада, потпуно посвећени мирном и политичком решавању питања Косова", али да је, нажалост, данас потврђено да приштинска страна жели другачије решење, "уз насиље и кршење свих договора". 

"Зато очекујемо брзу и одлучну политичку реакцију свих међународних чинилаца, како би вратили Приштину у оквире дијалога и споразумевања... Насилна акција на Газиводама треба и нама у Србији да буде опомена да морамо подржати политику одговорног проналажења компромисног решења за Косово, дакле политику коју заступа председник Вучић, јер ће нам се данашње Газиводе поновити на неком другом месту само ако оклевамо у постизању компромиса и прижељкујемо некакво замрзавање конфликта", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић. 

Јоксимовић: ЕУ да преузме одговорност као гарант Бриселског споразума

БЕОГРАД: Европска унија мора најхитније да преузме одговорност као гарант и посредник спровођена Бриселског споразума, јер сукцесивно отворено провоцирајуће кршење споразума од стране свих актера у Приштини, а ево данас главног саговорника у дијалогу, озбиљно подрива поверење у спремност ЕУ да заштити споразум и олакша дијалог, изјавила је за Танјуг министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

Фото: Jadranka Joksimović, foto: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Она је поводом упада специјалне косовске јединице Росу у подручје хидроелектране Газиводе на северу Косова рекла да "билдовање мишића за унутрашњу употребу (косовског председника Хашима) Тачија, који преговара у име Приштине, ако не буде на адекватан нацин третирано од стране ЕУ, не може се разумети другачије до као стављање на страну једне од страна у преговорима тј. Пристине, а то није и не сме да буде став ЕУ".

"Реакција Србије и председника (Александра Вучића) поново је одговорна и усмерена ка мирном решењу, европском и демократском, како се Србија у континуитету понаша, и то мора да буде вредновано од стране ЕУ", истакла је министарка Јоксимовић.

Весић: Терористички чин уперен против безбедности Срба 

БЕОГРАД: Члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић данас је најоштрије осудио упад специјалаца РОСУ на север Косова и заузимање положаја код хидроцентрале Газиводе оцењујући га као терористички чин.

Фото: Tanjug (Zoran žestić)

"То је терористички чин уперен против безбедности Срба на Косову који доводи у питање мир и стабилност у читавом региону. Овом акцијом разговори који се воде под покровитељством ЕУ потпуно су обесмишљени", написао је Весић на Фејсбуку.

Он је позвао грађане да дају пуну подршку председнику Републике Србије Александру Вучићу, који је наредио стављање свих војних снага у највиши ниво борбене приправности. 

"Сада нам је потребна снага, слога, јединство и вера у одлуке председника Вучића који је показао да води одговорну државничку политику у циљу заштите Срба на Косову и Метохију, њихове безбедности као и очувања интереса Србије", поручио је Весић.

Јевтић: Већ дуже време се говори о заузимању Газивода

БЕОГРАД: Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић указао је данас да се већ дуже време говори о заузимању језера Газиводе, те да је могуће да је на тај начин "неко желео да оствари своје циљеве". 

Фото: Dalibor Jevtić, foto: Tanjug/ Video,arhiva

"Морамо да узмемо у обзир да се дуже време говорило да ће доћи до заузимања језера Газиводе, да ће доћи до инцидената. Ваљда је неко желео да на тај начин, стварајући тензије, стварајући ситуацију која је јако компликована, оствари неке своје циљеве", рекао је Јевтић за РТС.

Према његовим речима, добро је да није дошло ни до какве реакције становништава, "јер сигурно је неко за циљ имао и то".

Подсетивши да се у Приштини одржава протест опозиције против "иницјативе о постизању компромисног решења у дијалогу" Београда и Приштине, Јевтић је рекао да је могуће да је упад РОСУ на Газиводе начин и да се скрене пажња са тог протеста. 

"Видећемо наредних дана шта је главни циљ овога што се дешавало, али је врло важно да је данас све остало и прошло мирно. Мислим да је то суштински најважније", рекао је Јевтић.

Он је додао да политички представници Срба и српски народ на КиМ очекује да се државно руководство Србије огласи јасном поруком, оценивши да је важно да српко руководство позива на смиривање напете ситуације и упућује поруке усмерене ка томе да сви проблеми и питања који су отворени једино могу да се решавају кроз дијалог. 

Дрецун: Провокација, Србија одговорила на прави начин

БЕОГРАД: Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун окарактерисао је данашњи упад РОСУ на језеро Газиводе као непотребну провокацију усмерену према српском народу истичићи да је добро што са српске стране није било никаквих исхитрених реакција.

Фото: Танјуг (Видео)

Он је за тв Пинк рекао да сматра да КФОР треба да реагује и да је на њима одговорност да спрече било какву дестабилизацију на терену.

Дрецун је рекао да је данашњи долазак Хашима Тачија на север Косова заправо "намењен" Албанцима будући да у Приштини почиње велики протест против његове идеје о корекцији границе са Србијом.

Он заправо жели да неутралише негативне последице тог скупа који је усмерен ка политици коју он води, а са којом се не слажу сви, истиче Дрецун.

"Таквих провакција било је и биће их и Србија је на прави начин одговорила. Остаје да се види шта ће бити у Приштини након овог скупа", рекао је Дрецун.

Он је додао да је Србија одговорила разумно и на прави начин, будући да када вас неко провоцира то често буде са циљем да изазове неку исхитрену реакцију која би ишла на нашу штету.

"Показали смо да смо разумни и да нећемо имати исхитрене реакције, да смо предвидив и одржив партнер, јер желимо мирне односе", рекао је Дрецун.

Ракић: Напад на мир и безбедност Срба на КиМ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је да последњи упад наоружаних косовских специјалаца на север Косова представља напад на мир и безбедност Срба на Косову и Метохији.

Фото: Tanjug/ Video, arhiva

"Ово је напад са несагледивим последицама на живот Срба на северу Косова и Метохије", оценио је Ракић у саопштењу и истакао да се то више неће дозволити.

"Ми то више нећемо дозволити, ако већ Кфор не жели, као председник Српске листе позивам државу Србију да заштити српски народ и своју имовину, и да наши органи најхитније интервенишу", истакао је Ракић. 

Он је уклазао да 19 година српски народ живи у страху и неизвесности и поручио да неће бити неми посматрачи док мир и живот њихове деце било ко угрожава. 

„Нека сви знају да Срби неће више никада дозволити да се овакав упад догоди. Ми ћемо са својим народом бранити своју слободу, живот у своју имовину, јер Газиводе су српске", рекао је Ракић.

Према његовим речима, то што је Тачи "као миш" дошао на север, да провоцира српски народ је филм који се више неће гледати.

"А његови ментори нека знају да су ћутањем послали јасну поруку да подржавају овакве потезе", навео је Ракић.

Он је истакао да присуство Росу на северу "још више угрожава наше напоре да смиримо тензије на терену међу народом који је бесан због оваквог упада и хапшења невиних људи".

Тодосијевић: Уплашени смо за своју безбедност

ЗУБИН ПОТОК: Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић каже да су Срби Ибарског Колашина уплашени за своју безбедност и позива председника Србије Александра Вучића да заштити голоруки народ на КиМ. 

"Очекујемо обраћање председника Србије Вучића, желимо да пошаљемо јасну поруку и захтев и тражимо од наше државе и председника да заштити голоруки народ на КИМ, да заштити наше животе и нашу имовину", поручио је Тодосијевић вечерас у изјави за Танјуг.

Осудио је лицемерје појединих представника ЕУ и дела међународне заједнице. 

"Чули смо да је Маја Коцијанчић позвала две стране да такорећи спусте лопту, овде нема две стране већ само једна страна која руши стабилност", наводи Тодосијевић.

Подсећа да Вучић стално потенцира на постизању мира и стабилности и да и Срби на КиМ желе мир и стабилност. 

Тодосијевић, који је министар у оставци за локалну самоуправу владе у Приштини и члан Председништва Српске листе, истиче да су Срби због страха за своју безбедност подигли барикаде у Зубином Потоку, тако што су камионима блокирали магистални пут Косовска Митровица - Рибариће, који води до Газивода, где су данас упали припадници РОСУ. 

"Желим да осудим неделовање Кфора, који су по разулуцији 1244 дужни да се старају о миру и стабилности и дужни да не дзоволе да специјалне јединице са југа дођу на север Космета. Они не желе да спроводе мандат како треба". 

Тодосијевић, такође, каже да је поверења Срба на КиМ у међународну заједницу пољуљано. 

"Још једном желим са овог места да поручим да смо за мирно решавање свих несугласица на КиМ, али нећемо ни дозволити овакве ситуације и да се овакви догађаји понављају. Борићемо се свим расположивим демократским и правним средствима да више небуде таквих ситуација. Још једном апелујем на Вучића да заштити народ на КиМ", поручо је Тодосијевић. 

Удружење породица киднапованих: Прекинути дијалог у Бриселу

БЕОГРАД: Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ 1998-1999-2000. позвало је данас, поводом упада косовске специјалне јединице Росу у подручје хидроелектране Газиводе, председника Србије Александра Вучића да прекине дијалог с властима у Приштини, док Специјални суд не осуди вође бивше ОВК.

"Немојмо дозволити да они који су киднаповали и убијали наше чланове породица и преко злочина и погрома прогласили лажну државу Косово, буду признати од стране Србије. Припадници терористичке, злочиначке ''ОВК'' преобучени у специјалне јединице РОСУ, исти они који су ослобођени од стране ДОС-овског режима из српских затвора 2001. и 2002. године, данас су упали у северни део Косова и Метохије и дугим цевима демонстрирали силу", каже се у саопштењу. 

Породице косметских жртава апелују на државнике Србије да не настављају дијалог у Бриселу с вођама терористичке, злочиначке ОВК, да им не дају легитимитет равноправних преговарача, јер "оно што је учињено на почетку преговора није само покопало убијене Србе, већ цео српски народ и Србију".

Опозиција о упаду РОСУ на север КиМ

БЕОГРАД: Доста је било најоштрије осуђује провокативни упад косовске полиције на Газиводе и оцењује да то показује незрелост, немоћ и слабост политике Приштине. 

"Војска Србије треба да буде у приправности, али не треба да наседа на провокације. Србија треба да реагује дипломатским средствима", навео је ДЈБ у саопштењу.

Та странка сматра и да овај неодговоран и непромишљен потез Приштине само подиже тензије и има за циљ скретање пажње домаће и међународне јавности са чињенице да Приштина шест година није формирала Заједницу српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији, на шта се обавезала потписивањем Бриселског споразума.

"Србија би, као одговор на ову провокацију, требало да званично укаже међународној заједници да Приштина већ шест година избегава формирање ЗСО и да замрзне све даље разговоре у Бриселу, а Приштини одреди рок од три месеца за формирање ЗСО, уз обавештење да ће у супротном Влада Србије Бриселски споразум прогласити ништавим због неиспуњења од стране Приштине", наводи ДЈБ.

Србија је испунила све одредбе споразума, Приштина ниједну, указује ДЈБ и додаје да би Србија требало да изврши максималан дипломатски притисак на Приштину и примора је да испуни ЗСО, а међународну јавност и званичнике из Брисела треба подсетити да је статус Косова и Метохије у међународним оквирима регулисан Резолуцијом 1244 која јасно каже да је КиМ саставни део Србије.

Савез за Србију осудио је као провокаторски и насилни упад припадника РОСУ на језеро Газиводе и сматра да је за то одговорна сепаратистичка власт у Приштини.

Савез за Србију је у саопштењу затражио и хитно повлачење јединице Росу из рејона Газивода и са севера КиМ и ослобађање Срба који су ухапшени током овог напада.

Савез за Србију сматра одговрорнима за инцидент и власти у Приштини и у Београду.

Двери су, такође, осудиле као безобзирни напад сепаратистичких власти из Приштине на Србе и на комплекс Газиводе који, како наводе, представља српску државну имовину на окупираном Космету.

Двери траже хитну седницу Скупштине Србије о Космету, као и да власти у Београду затраже хитну седницу СБ УН.

Реаговала је и Зелена странка, која је позвала међународну јавност да, како каже, обавести Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја да је рат на простору бивше Југославије завршен пре више од 20 година.

У саоштењу странке оцењује се и да оружана акција РОСУ код језера Газиводе представља акт којим се угрожава безбедност целог Балкана.

Огласио се и Народни слободарски покрет, који сматра да је Тачи данашњим десантом на Газиводе послао поруку да је одустао од залагања за поделу Космета.

ПС: Досовци спремни на све, чак и да мрзе сопствени народ

БЕОГРАД: Покрет социјалиста оценио је данас у саопштењу да су "досовски политичари" поново показали да су спремни на све, чак и да мрзе сопствени народ и да се ставе на страну непријатеља Срба и Србије. 

"Позивајући на суздржаност српску и шиптарску страну, изједначавајући Србе и Шиптаре, по ко зна који пут су јасно поручили да презиру своју државу и да свом народу не мисле баш ништа добро", навео је ПС у саопштењу. 

Та странка оцењује да су они својим порукама изрелативизовали данашњи догађај и упад јединица РОСУ на Газиводе, увредили сопствени народ, дали оправдање за данашњу акцију шиптарских екстремиста и урадили би то колико год пута треба само да освоје неки јефтини политички поен у међународној заједници. 

"Председник Србије Александар Вучић ће, по сваку цену, заштитити свој народ, наставиће да се бори за Србе на Косову и Метохији још јаче и срчаније, а досовци нека наставе да раде оно што једино и знају, да мрзе и да се боре за целовито и независно Косово", наводи ПС у саопштењу.

Весељи: Лажни патриотизам Тачија

ПРИШТИНА: Председник косовске скупштине Кадри Весељи изјавио је данас, поводом одласка Хашима Тачија на Газиводе, да се север Косова не брани "лажним патриотским демонстрацијама".

Фото: Kadri Veselji, foto: screenshot/youtube

Весељи је, како преноси "Газетаекспрес", рекао да се такве "манипулативне и опасне акције" морају завршити.

Приштински портал напомиње да је Весељи ово објавио на Фесјбуку после одласка Тачија на север Косова и протеста Самоопредељења у Приштини.

"Данас Косово ништа није добило. Данас је изгубило своје грађане, повређено је њихово поверење у државу Косово. Данас су победили инат и политичке манипулације. Једна ствар треба да буде јасна свакоме: Косово, његов суверенитет, територијални интегритет, границе, север, не бране се лажним патриотским демонстрацијама", написао је Весељи. 

Весељи је навео да постоји само један начин за заштиту "достојанства грађана и државе Косово - да будемо уједињени против Србије", додајући да остали путеви воде ка неуспеху.

Курти: Тачи угрожава косовску независност

ПРИШТИНА: Председник опозиционог покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, поручио је да је данашњи протест за одбрану "Републике Косова" и против Хашима Тачија, који "угрожава косовску независност".

Фото: Aljbin Kurti, foto: Tanjug/ Video,arhiva

Он је поручио да народ није спреман да пристане на нешто што Тачи договара са председником Србије Александром Вучићем.

Он је позвао политичке партије и грађане да се удруже против Тачија, који, како каже, "угрожава косовску независност".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести