Реакције на договор Путин-Вучић: Феноменално испреговарано

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић поздравила је данас, како је рекла, феноменално испреговаран договор председника Александра Вучића са председником Русије Владимиром Путином у вези са ценом гаса.
Фонет/АП/Председници Путин и Вучић
Фото: Фонет/АП/Председници Путин и Вучић

“Сви смо дуго чекали овај дан, дан када се председник Вучић сусрео са Путином, између осталог, и у вези са ценом гаса и уговора. Са стрепњом смо чекали да видимо како ће то проћи”, рекла је Брнабић у Скупштини Србије.

Вести које је пренео председник Вучић, како је рекла, је бољи него што је ико могао да замисли имајући у виду да ће у критичним зимским месецима цена гаса у Србији остати 270 долара.

Према њеним речима, цена гаса на тржишту се сада креће 964, а негде прелази и 1.000 долара.

“Невероватна ствар за Србију”, поручила је премијерка и оценила да ће то донети привреди и грађанима Србије стабилност.

Она је додала да је ово показатељ како се Србија добро бори у најтежим ситуацијама.

Србија је, истакла је премијерка, по цени гаса сада конкурентнија од било ког другог на европском и свестком тржишту.

Захвалила је председнику Вучићу, али и руском председнику на великом чину.

Поповић: Честитам Вучићу, невероватни резултати за Србију

БЕОГРАД: Министар у Влади и председник српског дела Међувладине комисије за сарадњу Србије и Русије Ненад Поповић изјавио је да су резултати састанка Александра Вучића и Владимира Путина невероватни за Србију, додајући да управо двојица председника имају највећу заслугу за развој односа две земље.

"Честитам председнику Вучићу на одличним преговорима и резултатима које је постигао на састанку са председником Путином у Сочију. То су заиста невероватни резултати за Србију", навео је Поповић у изјави за Танјуг.

Он је, такође, захвалио председнику на високој оцени рада Међувладине комисије за сарадњу Србије и Русије.

Поповић је додао да се његова комуникација са председником руског дела Међувадине комисије, замеником премијера руске владе Јуријем Борисовом, одвија готово свакодневно, а да је посебно била интензивна уочи састанка председника Вучића и Путина.

Навео је и да су две владе припремиле више билатералних споразума који ће бити потписани у наредним данима у Москви, а реч је о споразумима из области енергетике, транспорта, високих технологија, чија вредност премашује две милијарде долара.

"Наравно, највећу заслугу за развој односа две земље имају председници Вучић и Путин. Без њих, ништа од овога не би било могуће. Они задају задатке, а ми их извршавамо", рекао је Поповић.

Вулин: Србија захвална Путину и поносна на Вучића

БЕОГРАД: Србија је захвална Путину и поносна на Вучића, има и зашто, каже министар унутрашњих псолова Алаксандар Вулин и поручује: "Договор председника Путина и Вучића је доказ да пријатеље не треба губити ни због дневних интереса, ни због снаге оних који то од нас траже".

Да је председник Вучић водио политику слепог сврставања уз резолуције Европске уније, да је слушао наређења и попуштао под притисцима, данас би Србија као и друге земље које су уводиле санкције Русији плаћала трошкове енергетске кризе, каже Вулин, који је и председник Покрета социјалиста.

"Политика војне неутралности и одбијање да се постане део антируске хистерије данас је још једном показала своју вредност. Председник Вучић је са председником Путином уштедео Србији 300 милиона евра директних трошкова, а још бар милијарду, јер ниједан инвеститор неће затворити свој погон због високих цена или несташице гаса. Александар Вучић је последњи слободни државник на Балкану, зато се његова реч слуша, а молба поштује. Србија је захвална Путину и поносна на Вучића, има и зашто", изјавио је Вулин поводом договора о цени гаса који си постигли председници Србије и Русије у Сочију и великог успеха Србије и њеног председника.

Селаковић: Историјски договор Вучића с Путином о цени гаса

БЕОГРАД: „Председник Србије Александар Вучић постигао је историјски договор о цени гаса са председником Руске Федерације Владимиром Путином, чиме је још једном потврђено узајамно разумевање и пријатељство наших двеју држава”, оценио је министар спољних посллова Никола Селаковић.

"Показало се да кредибилна и доследна политика Србије, утемељена у поштовању међународног права, у комбинацији са изванредним личним односима председника Вучића са светским лидерима, јесте рецепт за дугорочни развој и просперитет наше земље", констатова је министар и додао да је Србија захвална пријатељској и братској Русији на бризи за српске националне интересе и спремности да помогне у ситуацији када се читав свет суочава са енергетском кризом.

Енергетска стабилност и поуздано снабдевање природним гасом јесте услов даљег напретка српске економије и Србија ће умети да цени предусретљивост и разумевање Руске Федерације и председника Путина, али и да потврди подршку нашој мултивекторској спољној политици, навео је шеф српске дипломатије.

"Овакви договори и подршка пружена Србији и њеним грађанима показују колико је важан лични однос који председник Вучића има са председником Путином, али и са другим лидерима најзначајнијих држава света, и да се захваљујући томе за државу и народ постижу изузетне ствари", оценио је Селаковић.

Дачић поздравио договор Вучића и Путина о цени гаса

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић поздравио је вечерас договор председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина о гарантованим ценама гаса и количинама испорука гаса у наредним, врло важним месецима.

“То је још један доказ пријатељских односа Србије и Русије и личних односа председника Вучића и Путина”, рекао је Дачић.

Он је у име скупштине још једном упутио честитке тим поводом.

Николић са Харченком: Вучић-Путин један од најважнијих догађаја

БЕОГРАД: Председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић разговарао је данас са амбасадором Руске Федерације у Србији Александром Боцан-Харченком.

Констатовано је да је данашњи сусрет председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића један од најважнијих догађаја и симболизује братство и блискост два народа.

Важност тог сусрета не огледа се само у постизању договора у енергетици и економији, већ и у анализи осталих облика сарадње, наводи се у саопштењу Националног савета.

Током разговора, Николић и Боцан-Харченко су се сагласили да Србија и Русија имају истоветан приступ неопходности политичких разговора ради спречавања евентуалних сукоба, како у окружењу тако и у свету.

Боцан-Харченко је пренео захваност председника Русије Владимира Путина на честитки за рођендан коју му је упутио Томислав Николић.

Разговор је био усмерен на односе Русије и Србије и перспективе за још бољу сарадњу.

Боцан-Харцвенко је рекао да амбасада Русије високо цени и поштује рад Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином и да ће учинити све да се та сарадња ојача и да ће и лично давати допринос томе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести