Реакције на убиство Оливера Ивановића

НОВИ САД: Лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић подлегао је повредама након што је на њега пуцано јутрос у Косовској Митровици.
Oliver Ivanović  Foto: Tanjug/Boki
Фото: Tanjug/Boki

Бројни политичари у Србији, како припадници владајуће коалиције, тако и опозиције, осудили су ово недело. Реаговале су и мешународне институције у Србији као и косовски званичници.

Љајић: Срамота за све ако се не расветли убиство

Потпредседник владе Расим Љајић је изјавио данас кроз сузе да ће бити велика срамота за све ако не буде расветљено убиство Оливера Ивановића.
"Нисам могао да верујем да ће се то догодити мада од хапшења Ивановића и паљења аутомобила често сам га питао шта ћеш више у Митровици", рекао је Љајић гостујући на РТС-у, где се на тренутке и расплакао.

Љајић који је био велики пријатељ Ивановића рекао је да је веома потресен због те вести и да је "убијен на правди бога".
На питање шта очекује на седници Савета за националну безбедност, коју је због убиства Оливера Ивановића сазвао председник Србије Александар Вучић, Љајић је рекао да морамо да учинимо да апсолутно све службе и институције буду укључене у расветљавање убиства, као и да је веома важно да тражимо подршку међународних институција на КиМ.

Како је рекао Љајић, "испада да је Ивановић био безбеднији у притвору, него на слободи" и да је сада једино је важно да се открије ко стоји иза убиства.
На питање да каже како памти Ивановића, Љајић истиче да је био најбољи политичар с Косова и умерен који није био подобан ни Србима и ни Албанцима, управо због умерености и тражења компормиса.

"Био је мета напада и критика са свих страна...Разговарао сам с њим о томе. Он је разумео ту реалност и хтео је да је мења на демократски начини и то је главна разлика измеду њега и осталих. Био је сметња свима", рекао је Љајић.
Навео је да су многи пријатељи који су комуницирали са Ивановићем у последње време приметили да је изгледао веома забринуто.
На питање да ли верује да ће се то убиство разрешити, Љајић је рекао да искрено не верује да це се то икада догодити. 

Михајловић: Ово неће допринети миру и безбедности на КиМ

Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је, поводом убиства Оливера Ивановића, да то не може допринети миру и безбедности на КиМ и да се нада да ће починиоци бити откривени и да ће одговарати.

"Трагедија. Саучешће породици. Али ово не може да допринесе миру и безбедности на КиМ. Као ни запаљиве поруке албанских политичара који поручују Србима да се не враћају на Косово. Српска влада се залагала и залагаће се за безбедност и мирно решење питања Косова", рекла је Михајловић за "Курир".

Јанковић: Позив на мир и прибраност

После убиства Оливера Ивановића у Косовској Митровици, позивамо све у Србији на мир и прибраност, изјавио је данас председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Саша Јанковић и изразио саучешће Ивановићевој породици.

Ко год да је ово урадио, радио је против интереса и српског и албанског народа, рекао је Јанковић на конференцији за медије, којој су присуствовали и Вук Јеремић, Драган Ђилас, Борко Стефановић и Јанко Веселиновић.

"Убијен је један од нас и желимо, пре свега, да изразимо саучешће његовој породици", рекао је Јанковић.

Он је оценио да је реч о огромном и ненадокнадивом губитку за породицу Оливера Ивановића и Србију.

Јанковић је напоменуо да се морају изнети и околности у којима је живео Ивановић, како због дуга према њему, тако и да се такве ствари више не дешавају.

Он је цитирао својевремену изјаву директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића да је глас за Оливера Ивановића на изборима, глас за разбијање српског јединства на Косову и Метохији.

Јанковић је позвао заинтересоване да прочитају интервју који је својевремено Ивановић дао недељнику Време и у којем лидер Грађанске иницијативе за слободу, демократију и правду упозорава на безбедносне проблеме на северу Косова.

Дачић: Убиство Ивановића безуман терористички акт 

Убиство Оливера Ивановића је безуман је терористички акт који угрожава стабилност не само севера Косова, него и региона, оцијенио је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић, који борави у посети Црној Гори, рекао је да га је вест да је Ивановић убијен затекла док је слетао на аеродром у Подгорици, пренела је агенција Мина у извештају достављеном и Танјугу.

"Захтевамо да полиција реагује и ухапси починиоце и наручиоце овог гнусног акта. Најважније је да се сачува мир и стабилност на северу Косова", казао је Дачић на конференцији за новинаре у Вили Горица. 

Мировић: Не реаговати исхитрено

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је поводом убиства лидера Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливера Ивановића да је „најважније сачувати мир и ни по коју цену не реаговати исхитрено“.

Он је убиство Ивановића назвао великом трагедијом и навео да  је важно да државни органи Републике Србије делују што пре, како би се што пре открили починиоци злочина. 

Чин који се догодио узнемирио је читаву нацију, како становнике Косова и Метохије, тако и грађане читаве Србије. Више о томе сазнаћемо од надлежних органа, казао је Мировић, подсетивши да је председник Србије Александар Вучић заказао седницу Савета за безбедност.


Фабрици: Институције КиМ да приведу правди починиоце

БЕОГРАД: Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је данас саучешће породици убијеног Оливера Ивановића и позвао релевантне косовске институције да не штеде труд да пронађу и приведу правди починиоце без одлагања. 
"Убиство Оливера Ивановића у Косовској Митровици заслужује од Европске уније јаку осуду", рекао је Фабрици и додао да ће ЕУЛЕКС подржати институције у складу са својим надлежностима на Косову.
Фабрици је данас присуствовао свечаном пријему који је амбасада Бугарске у Београду организовала поводом шест месеци председавања те земље Саветом ЕУ.


Додик: Удар на стабилност Србије и севера Косова

Председник Републике Српске Милорад Додик саопштио је да су грађани РС шокирани убиством лидера Грађанске иницијтиве СДП Оливера Ивановића и оценио да је то удар на стабилност Србије и северног Косова.

"Тај злочинацки цин представља класичан удар на стабилност Србије и Сјевера Косова, на залагање руководства Србије које је дало свој немјерљиви допринос на тешком послу изградње мира и поверења меду људима на Космету," навео је Додик.

Он је изразио пуну подршку институцијама Србије у напорима да се пронађу и казне они који стоје иза овог убиства и спречи очигледни покушај прављења хаоса на Косову и Метохији и дестабилизације Србије, наводи се у саопштењу. 

Шутановац: Политичко убиство

Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је да "они који су славили 10:0" на изборима у Косовској Митровици, после убиства Оливера Ивановића вероватно "славе са 11:0" и да би требало да нам кажу ко га је убио.

Шутановац је, на конференцији за новинаре, рекао да власти на Косову, у Београду, као и представници међународне заједнице и Европске уније треба да у најкрећем року пронађу починиоце свирепог убиства Ивановића, јер је то пуцањ у мир и пуцањ у човека који се залагало за мир.

Ово је први политички атентат након 15 година у Србији и утолико је страшнији, јер је ово порука да не смете да мирно говорите и изражавате своје мисли и да се залажете за развој друштва, а да вас из мрачних вилајета не стигне метак, оценио је Шутановац.

Не знам ко је крив, а знам да нико није невин. Сви надлежни, било да су у Косовској Митровици, Приштини, Београду и Бриселу су подједнако криви ако се не открију починиоци овог убиства, рекао је он.

Шутановац је нагласио да су Ивановићу у протеклом периоду многи "цртали мету на леђима" - од оних који су га годинама невиног држали у затвору, "до оних који су га проглашавали лидером антисрпске коалиције".

Шутановац је позвао све надлежне службе у региону да све информације о убиству Ивановића са којима располажу доставе што пре, како би се знало ко је одговоран за тај злочин.

Председник Нове странке Зоран Живковић указао је да је Ивановић на изборима на Косову пре неколико месеци био оптужен да разбија српско јединство, и да су те оптужбе изговарали Марко Ђурић и Александар Вучић, за кога је рекао да се "представља као председник Србије".

Танин шокиран убиством Оливера Ивановића

Шеф Унмика Захир Танин шокиран је због убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе Слобода Демократија Правда и снажно осуђује тај чин, саопштио је УНМИК.

"Танин верује да ће истражне власти радити брзо и ефикасно и уверава да су све међународне агенције на терену спремне да подрже власти како би помогле у хватању оних који су одговорни за овај злочин," наводи се на Твитеру мисије УН на Косову.

Танин изразава најдубље саучешће породици и пријатељима Ивановића. 

ЕУЛЕКС осуђује убиство Ивановића 

ЕУ снажно осуђује убиство Оливера Ивановића које се догодило јутрос и позива институције на Косову и Метохији да учине све напоре да се пронађу починиоци, речено је Танјугу у ЕУЛЕКС-у у Приштини. 

"Изјављујемо искрено саучешће породици Оливера Ивановића. Позивамо релевантне институције владавине права на Косову да уложе све напоре како како би се починиоци овог злочина што пре пронашли и извели пред лице правде", рекла је за Танјуг портпаролка ЕУЛЕКС-а Драгана Соломон.
Она је додала да ће Еулеџ пружити сву потребну подршку "властима у оквиру свог мандата". 

ОЕБС осудио убиство Оливера Ивановића

Шеф Мисије ОЕБС на Косову амбасадор Јан Брату изјавио је данас да је шокиран и веома жалостан поводом убиства Оливера Ивановића у Северној Митровици, објавила јер та организација на Фејсбуку. 

"Он је био један од најугледнијих представника косовских Срба скоро две деценије. Показао је неумољив ангажман у корист своје заједнице и био је цењен саговорник на Косову", рекао је Брату и додао да је његово убиство "дубоко узнемирујуће".


Божовић: Нико није чуо пуцњаву 

 Страначка колегиница и сарадница Оливера Ивановића Ксенија Божовић каже да нико није чуо пуцњаву у којој је убијен Ивановић и додаје да га је пронашла испред страначких просторија комшиница која се враћала из продавнице. 

"Спремала сам се да кренем на посао. Секретарица је била у канцеларији. Нашла га је прва комшиница која је изашла да купи хлеб и враћала се из продавнице. Видела га је да лежи испред канцеларије", рекла је Божовић за Танјуг. 

Комшиница је, како каже, обавестила секретарицу која је позвала Хитну помоћ. 

"Све се догодило у року од два, три минута. Није се чула пуцњава...ако је четири , пет метака у њему, пронађене су три чауре", рекла је она. 
Упитана да ли је било претњи Ивановићу, Божовић је рекла да његови сарадници нису знали за то и да је он био човек који је друге штитио и никада се није жалио. 


Тачи осуђује, позива грађане севера да сарађују с полицијом

Косовски председник Хашим Тачи оштро је данас осудио убиство лидера ГИ СДП Оливера Ивановића у Косовској Митровици и позвао становнике севера Косова да сарађују са полицијом.

Он је на Фејсбуку позвао снаге безбедности да "што пре расветеле околности смрти како би починиоци били приведени правди", преноси АП.

Харадинај: Убиство  не користити за блокаду дијалога

Косовски премијер Рамусх Харадинај огласио се око поднева поводом убиства српског политичара Оливера Ивановића оценом да то убиство не треба да блокира дијалог Београда и Приштине. 

"Злоупотреба овог трагичног дела у сврху дневне политике, чак и за блокирање процеса који имају за циљ нормализацију односа" Београда и Приштине противи се логици и духу сарадње, написао је Харадинај на свом Фејсбук профилу.
Додао је да је истрага Косовске полиције о убиству Ивановића у току.

Амерички амбасадор на КиМ апелује на мир

Амерички амбасадор на Косову Грег Делави најоштрије је осудио убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића и позвао косовске институције да одговорне приведу правди, а све стране да остану мирне, док је Амбасада Велике Британије изразила дубоку забринутост због убиства. 

"Позивам институције на Косову, нарочито, сада када су полиција, тужилаштво и судови интегрисани да брзо и професионално истраже овај случај и да починиоце приведу правди, навео је Делави.

Рада Трајковић: Тежак дан за све Србе на Косову

 Бивша посланица у скупштини КиМ Рада Трајковић рекла је, поводом убиства Оливера Ивановића, да је за све Србе на Косову данас тежак дан.

"Када у друштву немате дијалог, сучељавања, аргументованих разговора, онда имате повратак на 90-те године. Ово је за све нас Србе на Косову тежак дан. Изгубили смо једног од водећих лидера", рекла је Трајковић за Курир.


Јевтић: Ситуација у осталим српским општинама мирна

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић изјавио је данас да је након јутрошњег убиства Оливера Ивановића у општинама на КиМ у којима Срби чине већину ситуација мирна и да нема већих проблема, осим нелагодности и немира. 

Јевтић је рекао да је је Ивановићево убиство својеврсни шок, који је у ионако напету ситуацију унео додатни немир.

"Овог јутра је у Косовској Митровици непријатна ситуација, унела је немир међу све који живе на овим просторима и који очекују да се што пре расветли ова ситуација", рекао је он.

Јевтић је, како каже, разговарао са комадантима КФОР-а као и са представницима полиције, а они су, према његовим речима, повећали број патрола и полицијског присуства у Косовској Митровици.


ДСС: Шок за отрезњење

Демократска странка Србије саопштила је да је шокирана вешху о убиству Оливера Ивановића испред просторија његове странке оценивши да је то брутална опомена о стању безбедности српског народа на Косову и Метохији.

ДСС наводи да је убиство Оливера Ивановица последњи у низу нерасветљених злоцина поцињених на северу Косова и Метохије последњих година и истиче да је дужност државе Србије да се најенергичније ангажује да овај злоцин не остане некажњен. 

"То је једини начин да се промени садашња атмосфера страха и несигурности, која влада у нашем народу и обезбеди његов опстанак у овом делу Србије," додаје ДСС.

Марковић: Убиство терористички акт

БЕОГРАД: Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма оценио је да је убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића терористички акт који за циљ има дестабилизацију КиМ.

"Терористи на Косову и Метохији су убијали ноћу, а сада убијају и дању. Порука терориста на дан када су требали да се наставе преговори у Бриселу и у време када се од стране албанских политичара најављује укидање Специјалног суда за ратне злочине припадника ОВК је дестабилизација Косова и Метохије.
Оливер Ивановић је цео свој живот посветио одбрани српских интререса, посебно на северу Косова и Метохије, истакао је Марковић изразивши саучешће његовој породици". 

ДЈБ: Изгубили смо сви...

Лидер Покрета Доста је било Саша Радуловић поводом убиства Оливера Ивановића изражава саучешће породици Ивановица, наводеци да је њихова жртва и губитак немерљив.

"Ово је велики губитак и за све грађане Србије, нарочито грађане на Косову и Метохији. Оливер Ивановић је био искрени борац за људска права у северној српској покрајини. Залагао се за бољи живот Срба, али је несебично помагао и албанско становништво о чему никад није лично говорио", наведено је у саопштењу. 

Радуловић истиче да је убијен редак глас разума на КиМ и додаје да је прихватљиво једино брзо хапшење убица и налогодаваца.
"Саучешће породици Оливера Ивановића. Њихов губитак је немерљив. Изгубили смо и сви ми", написао је он и на Твитеру.

"Чекамо надлежне. Прихватљиво је једино брзо хапшење убица и налогодаваца. Речи су јефтине. Задржите их за себе. Дела", написао је он.

Одаловић: Кукавички убијен један од најбољих међу нама

Убијен је један од најбољих међу нама који се боримо за Србе на КиМ, каже генерални секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић и додаје да је данашњи дан, 16. јануар, "црни дан" када је у питању безбедност Срба на КиМ, јер је на тај дан пре три године убијен Димитрије Јанићијевић и пре двадесет година покушан атентат на ректора Радивоја Паповића. 

"На данашњи дан 2014. године брутално је убијен кандидат за градоначелника Косовске Митровице Димитрије Јанићијевић. Тај злочин никада није расветљен. На данашњи дан пре двадесетак година био је атентан ректора Паповића. То је црни дан када је у питању безбедност Срба и свих оних који су се на било који начин борили за Србе и Србију на КиМ", нагласио је Одаловић за РТС.

Чанак: Ударац за мир и стабилност на КиМ

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак оценио је да је убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића велики ударац за мир и стабилност на Косову и Метохији и позвао надлежне органе да што пре починиоце приведу правди. 
"Очекујемо да надлежни органи уложе све расположиве снаге и што пре идентификују и приведу правди како починиоце ове бруталне ликвидације, тако и њихове налогодавце," навео је Чанак у саопштењу. 

Ракић: Пуцањ у Ивановића - пуцањ у сваког Србина на КиМ

 Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у све нас који се боримо за Косовску Митровицу, ово је пуцањ у сваког Србина који није желео да напусти своје огњиште, рекао је данас градоначелник општине северна Митровица Горан Ракић.
Он је у саопштењу за медије апеловао на грађане да остану мирни и уздржани и изнео захтев да косовска полиција појача присуство на свим виталним тачкама у граду. 

"Празна обећања како институције чине све што је у њиховој моћи више нећу прихватати", наводи Ракић.
Додаје, да је напад којим је прекинут живот Оливера Ивановића дубоко потресао све Србе на Косову и Метохији и да захтева најхитнију реакцију свих безбедносних служби.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести