Реговања на одлуку СНС о одржавању само београдских избора

Након одлуке врха Српске напредне странке да се ванредни парламентарни избори не одрже заједно са београдским почела су да стижу и реаговања аналитичара, политичара из опозиције, али и коалиционих партнера.
Izbori / Dnevnik foto
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Станковић: СНС дала предност државним интересима

БЕОГРАД: Одлука СНС да се ванредни парламентарни избори не одрже заједно са београдским показује да ова странка даје предност државним темама у односу на ускостраначки интерес, оценио је политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Станковић је за Танјуг рекао да ова одлука значи да се не одлажу друштвене и економске реформе, питање Косова и процес европских интеграција, те да је зато процена СНС реалистична.

"Истовремено ова одлука показује да Александар Вучић уме да размишља реалистично као политички лидер, јер се свима у странци вероватно чини да је лако добити изборе, али треба покренути страначку машинерију, анимирати активисте, пронаћи нову мотивацију за грађане који су недвосмислено подржали СНС већ два пута у кратком року", наводи Станковић.

Одлука је, каже он, рационална, трезвена и политички реалистична.

"Александар Вучић је показао да своју харизму не жели да преноси на питања која су локалног карактера и везују се за београдске изборе.

Често се цује да се Вучић понаша као хладнокрвни политички макијавелиста који својом харизмом покушава да покрије недостатке које, наводно, имају функционери СНС на другим нивоима власти, овако је показао да може да третира локалне и републичке изборе одвојено, а да своју улогу испуњава у складу са Уставом", рекао је Станковић.

Он сматра да СНС улази у трку за Београд са "вероватно оштећене" стартне позиције.

"Изгледи би били већи да кампању води Александар Вучић у име странке и на републичком нивоу, али СНС свакако није у лошијој позицији од странака опозиције" , оцењује Станковић и додаје да очекује да трка на београдским изборима буде "динамична и неизвесна". 

"СНС није без шансе, опозиција тражи своју шансу и без обзира на своје кадровске, медијске, финансијске недостатке стоји боље него у остатку Србије", истиче Станковић.

Он каже да опозиција сада треба да се бави својим програмом и промоцијом, а не одлукама СНС.

"Без републичких избора они моги имати веће изгледе. Опозиција је све време хтела да на гласачком листићу не буде Вучић, већ да суоче програме, па сад да видимо ко може више, јаче, боље", закључује Станковић.

Данас је на седници главног одбора СНС донета одлука да се распишу редовни градски избори у марту, а да републички буду расписани када за то дође време.

Вулин Вучићу: Не одбацуј могућност парламентарних избора

БЕОГРАД:  Председник Покрета социјалиста Александар Вулин позвао је данас председника Српске напредне странке Александра Вучића да не одбацује могућност да парламентарни избори ипак буду расписани. 

"Понашање партија ДОС-а говори да сам у праву. Чим су чули да не морају да изађу пред грађане, одмах су почели са нападима, увредама, призивањем странаца... Док су били суочени са могућношћу да изађу пред бираче са својим резултатима, били су врло тихи", истакао је Вулин.

Он је додао да Србији треба дати прилику да каже шта мисли о политици слободне и војно неутралне Србије коју води Вучић, и о мржњи која води партије ДОС-а, наводи се у саопштењу ПС. 

Вучићеви "велики пријатељи" спречили га да распише изборе

БЕОГРАД: Покрет слободних грађана (ПСГ) саопштио је данас да су "велики (наводни) пријатељи из иностранства" спречили Александра Вучића да опет распише парламентарне изборе, јер му, како се наводи, не дозвољавају да даље одлаже "испуњење обећања због којих су га довели и одржавали на власти".

Та странка тврди да су таква обећања, између осталог, "једнима признање Косова, а другима дипломатски статус особљу руског војног центра у Нишу".

У саопштењу се оцењује да ће Вучић и СНС, упркос данашњој одлуци, "и даље тражити начин да распише парламентарне изборе пре рока", оцењујући да је у датим околностима ПСГ спреман на то у сваком моменту. 

Ковачевић: НС се спрема као да ће бити ванредних избора 

БЕОГРАД: Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевића саопштио је данас да ће се та странка, и поред одлуке Главног одбора СНС да се у марту одрже само београдски избори, понашати као да ће бити одржани и ванредни парламетарни избори. 

Ковачевић је за седницу Главног одбора СНС рекао да је "лоше инсценирана мелодрама Александра Вучића под називом ''Да ли ће бити још једних ванредних парламентарних избора?''".

"Он (Вучић) није добио зелено светло за изборе од оних у чије је руке препустио судбину грађана Србије и којима је обећао обавезујући међувладин споразум са Приштином. Док не испуни обећање, подршку за ванредне изборе неће имати. Али будући да се о томе не одлучује он самостално, а вољу других никад не можемо до краја знати, Народна странка ће се спремати као да ће их бити", каже Ковачевић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести