РЕКОНСТРУКЦИЈА ВЛАДЕ Чека се Вучић, за викенд о именима?

У сусрет разговорима премијерке Ане Брнабић с председником Србије Александром Вучићем о реконструкцији Влад Србије, медији, осим спекулација, не баратају неким поузданијим информацијама о томе колико нових министара ће добити кабинете у Немањиној.
д
Фото: Tanjug

Једино што је потврђена жеља председнице Владе да реконструкција, која је, како каже, неопходна да би Влада функционисала као тим, почне што пре и што пре да се заврши, да се не би угрозило ефикасно функционисање њеног кабинета. Зато је и замолила председника Србије Александра Вучића да се састану у најкраћем року, по његовом повратку из Брисела, да би се с њим консултовала у вези с персоналним решењима. Састанак двеју кључних фигура у држави очекује се током викенда, а прво појављивање председника државе у јавности најављено је сутра увече у Алексинцу, када ће присуствовати обележавању  Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

Разлог због којег је рок за реконструкцијушто преје у томе што је, како је открила Ана Брнабић, „лична сујета одређених чланова Владе превелика

Разлог због којег је рок за реконструкцију „што пре“ је у томе што је, како је открила Ана Брнабић, „лична сујета одређених чланова Владе превелика“. А ко то нису тимски играчи, она за сада не открива. По медијским спекулацијама, већ наредног месеца пред посланицима ће се наћи предлози нових министара да би се реконструкција поклопила с избором новог београдског руководства.


Вечне функције

Министарка правде Нела Кубуровић недавно је изјавила да се о реконструкцији није разговарало, али да о томе може бити речи само у Влади и Српској напредној странци, као стожеру владајуће коалиције.

– Знам да нисам вечно на овој функцији и не плашим се преиспитивања свог рада – рекла је Нела Кубуровић. – Могу да сносим последице уколико неко сматра да Министарство правде није испунило своје обавезе.


Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић навела је  да, као министарка за европске интеграције, због суштине процеса европских интеграција, сарађује са свим ресорима и да тачно зна где су проблеми, који можда нису настали због самог министра већ из неких дугих разлога. На питање да ли се осећа пријатно када министар одбране каже да треба преиспитати рејтинг одређених министара и њихов рад, она је рекла да сматра да сваки министар, тиме што је прихватио одговорну и важну функцију, има свој став, овлашћења и одговорност јер „ми смо чланови Владе Србије, нисмо месна заједница“.

– Не вређа ме ничији став уколико он не ремети концепцију рада Владе – рекла је Јадранка Јоксимовић, и додала да ће своје мишљење о свему рећи „тамо где треба да каже“.


Јоксимовић: Дискусија на Председништву СНС-а

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић очекује да премијерка питање реконструкције Владе покрене с председником СНС-а Александром Вучићем, а да ће се о томе дискутовати и одлучивати на Председништву странке. Јер, подсећа, процедура је таква да председник странке тај предлог изнесе на седници Председништва СНС-а.

– Када се предлог изнесе пред Председништво странке, оно се изјашњава о томе и договара с председником. Демократија, унутарпартијска демократија и плурализам налажу одређене процедуре – појаснила је Јадранка Јоксимовић.


Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић каже да је оцена те странке да је Влада Србије радила добро и да је наставила пут напретка, просперитета и реформи, али и да немају ништа против реконструкције. Подвлачи да је Влада наставила пут развоја на добрим темељима који су постављени још 2014. године, али, исто тако, сматра он, треба постављати нове циљеве и подизати лествицу. На питање како су радили министри из СПС-а и да ли ће остати у Влади, Милићевић је казао да у овом тренутку не би говорио о раду било којег министарства појединачно, али да је јасно рекао да је СПС задовољан радом Владе у целини.

– Немамо ништа против тога да се анализира рад сваког министарства појединачно – истакао је шеф социјалиста у парламенту Србије. – О томе ко је како радио рећи ће анализа.


СПС: Подвући црту

За будућност Србије је важно да се постављају нови задаци, а реконструкција је, каже Ђорђе Милићевић, успешна ако промена буде набоље и даје додатни импулс раду Владе.

– Слажемо се с тим да треба подвући црту, анализирати рад сваког министарства појединачно. Немамо ништа против реконструкције, али свакако да је то питање за председника највеће странке, СНС-а, Александра Вучића, за СНС и председницу Владе Ану Брнабић – рекао је Милићевић.


Добро обавештени извори тврде да досадашњи градоначелник Београда Синиша Мали сасвим извесно из Старог двора прелази у Немањину, а да ће уместо њега на челу Београда бити Ирена Вујовић или Зоран Радојичић. Последњи рок за избог новог градоначелника је 16. јун, а конститутивна седница Скупштине Београда морала би да буде одржана до 17. маја.

Синиша Мали већ је у два наврата био на позицијама у Немањиној. Пре него што је постао градоначелник, био је саветник за економска питања Александру Вучићу у време док је он био први потпредседник Владе. Такође, 2001. је био постављен за помоћника министра за приватизацију у Министарству за привреду и приватизацију.

За сада је, по медијским спекулацијама, најизвесније да из Владе из личних разлога одлазе Горан Кнежевић и Душан Вујовић, а Мали се помиње као најизвеснији заменик једног или другог. Осим њих, фотеља је наводно неизвесна и министрима културе и информисања Владану Вукосављевићу, екологије Горану Тривану, а све чешће се спомиње и министар спорта Вања Удовичић.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести