Република Српска и Србија о важним питањима из области економије

БАЊАЛУКА: Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће сутра на седници Савета за сарадњу Републике Српске и Србије бити речи о многим питањима, превасходно из области економије и инфраструктурних пројеката који се заједнички реализују.
dodik
Фото: Youtube Printscreen

Додик је рекао агенцији Срна да се Савет редовно састаје и да је на плану сарадње између Србије и РС постигнуто много током последњих осам година, преноси РТРС.

Он је навео да ће на састанку бити речи о изградњи хидроелектране "Бук Бијела", ауто-пута од Раче до Бијељине, аеродрома у Требињу, као и бројним пројектима урађеним у општинама широм Републике Српске, у које су делом ангажована средства и помоћ Србије, док су остала средства издвојили Влада РС и локалне заједнице.

“И Република Српска помаже Србији у различитим областима и о томе ћемо сутра разговарати, као што су ставови за поштовање њеног територијалног идентитета, у вези са ставовима око Косова”, рекао је Додик.

Он је додао да су то изворни и искрени ставови Републике Српске које дели са Србијом.

“Желимо да заштитимо Србију и да буде моћна и јака. Делимо исте вредности које су везане за очување мира у региону и онога што Србија промовише, а то је сарадња свих земаља овог региона, кроз иницијативу ''мини Шенген''”, рекао је Додик.

Напоменуо је да је реч о иницијативи која би требало да омогући брзи проток људи и робе, а самим тим и развој економије.

“Направићемо врсту инвентуре шта смо то урадили до сада, шта је то што је потребно да учинимо како у Српској, тако и на нивоу БиХ, те се договарати о новим пројектима које ћемо реализовати у Српској”, рекао је Додик и додао да је циљ да се обезбеди нови замах у развоју локалних заједница у РС.

Додик је истакао значај питања из области образовања и додао да се радује почетку следеће школске године када би требало да у РС и Србији буде примењен идентичан наставни програм за националне предмете, као што су историја, географија и други.

Према његовим речима, у оквиру специјалних веза, које су предвиђене Дејтонским мировним споразумом, сарадња РС и Србије ће се одвијати и на другим питањима.

“У другој половини маја ћемо имати заједничку седницу влада Српске и Србије и то на дан када ћемо обележити почетак радова на изградњи хидроелектране ''Бук Бијела''”, рекао је Додик.

Он је најавио да је предвиђено да се заједничка седница одржи у седишту Владе Републике Српске у Источном Сарајеву и да ће тада бити операционализовано све што сутра буде стављено на дневни ред.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести