Ресорно министарство тврди да нема могућности за дупло гласање

Министарство државне управе и локалне саопштило је јуче да наводи из Извештаја Посматрачке мисије ЦРТА, под називом „Избори 2022. године – од расписивања избора до изборног дана“, нису изнети на основу тачних и истинитих тврдњи.
Izbori, glasanje Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Они су још једном позвали грађане да приступе званичном сајту Министарства, на ком у сваком моменту могу проверити да ли су уписани у бирачки списак и на ком бирачком месту гласају. « Посебно указујемо на то да се грађанин који се пријави за гласање према месту боравишта, како у земљи, тако и у иностранству, не може наћи на два места у бирачком списку у исто време, те не постоји никаква могућност да два пута гласа », изричити су у министраству.

Из организације ЦРТА између осталог су саопштили да су обавештења о гласању и у овом изборном процесу код грађана изазвале конфузију и сумње у тачност бирачког списка, уз оптужбу да реакција надлежног министарства није била правовремена и адекватна. Ресорно министарство тим поводом је је подсетило да је Законом о јединственом бирачком списку прописано да се у бирачки списак уписују лица која имају бирачко право, а према месту њиховог пребивалишта.

Евиденцију о пребивалишту грађана, у складу са законом, води  Министарство унутрашњих послова, а да се на основу тога, Јединствени бирачки списак, као евиденција о бирачима,  ажурира. Ово министарство, истичу,  вршило је провере података о пребивалишту грађана у Јединственом бирачком списку и утврдило да се наведена лица налазе у евиденцији пребивалишта на адреси где је и достављено обавештење. Додају да власници непокретности могу одласком у полицијску станицу затражити проверу, односно податке о особама пријављеним на њиховој адреси, имајући у виду да се пријава или одјава пребивалишта може извршити, пре свега, уз њихову сагласност.

Поводом навода да Министарство државне управе и локалне самоуправе није довољно информисало грађане, истиче се да је Министарство пружало информације телефонски, разменом електронске поште, путем друштвених мрежа. Исто тако, подвлаче, министарка државне управе и локалне самоуправе гостовала је на многим телевизијама, са циљем информисања јавности, не само по питању позива за гласање, већ по питању целокупног поступка у вези са евиденцијама и променама у бирачком списку, као и о начинима остваривања бирачког права према месту боравишта у иностранству или земљи.

Подсећају да Министарство државне управе и локалне самоуправе, у оквиру Радне групе за екстерну контролу бирачког списка, у којој учествују и представници опозиционих странака, једном месечно доставља све статистичке извештаје о променама у бирачком списку свим члановима тог тела. Поред тога, на сајту Министарства саки грађанин може погледати списак лица по бирачким местима и на тај начин остварити директан увид у Јединствени бирачки списак.

Из МУП - а истичу да након што им се грађане пријаве да су на њихову адресу стигли позиви за гласање лица која не живе код њих, најпре проверава да ли су те особе, чији су подаци на обавештењима, пријављене у електронским евиденцијама МУП-а.

- Уколико утврдимо да јесу пријављена, обавештавамо о томе власника стана, односно лице које нам се обратило. Сугеришемо му да у складу са законом о пребивалишту може да покрене поступак пасивизације адресе тих лица, уколико та лица не живе на његовој адреси, а пријављени су - указује начелница одељења за управне послове МУП-а.

Право гласа има 6,8 милиона бирача

Право гласа у недељу на изборима има 6,8 милиона бирача. МУП је позивао грађане да пријаве полицији, уколико је на њихову адресу стигао позив за гласање непознатим особама. Начелница одељења за управне послове МУП-а Србије Валентина Вулић изјавила је да им је у последњих неколико дана стигло око 200 притужби грађана, те да се притужбе могу поднети до дана за гласање, као и да се оне одмах проверавају.

С. Ст.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести