РИК: Прелиминарни резултати избора за чланове савета мањина

БЕОГРАД: Републичка изборна комисија утврдила је на седници одржаној прелиминарне резултате непосредних избора за чланове националних савета 19 националних мањина, одржаних у недељу, 13. новембра.
izbori, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Једино у случају Националног савета пољске националне мањине, обрађени су сви резултати, а на изборима су учествовали са листом "Свим срцем за Пољаке" и освојили 90,9 одсто гласова.

На основу 86 одсто обрађених бирачких места, албанска национална мањина највећу подршку за чланове савета националних мањина дала је листи "Партија за демократско деловање" 30,3 одсто одсто, а затим Алтернативи за промене 23,5 одсто.

Покрет за демократски прогрес освојио је 18,6 одсто, Демократска партија 12 процената и Демократска партија Албанаца 7,6 одсто гласова. Национални савет Албанаца има 15 чланова.

Ашкалијска национална мањина дала је највеће поверење, према прелиминарним резултатима, листи "За напредак Ашкалија" 35,94 одсто од обрађених скоро 97 одсто бирачког материјала.

За њом следе "Ашкалије, али заједно" са 25,79 одсто, листа "Заједно" са 12,9 одсто подршке, као и "За победу Ашкалија" која је добила 23,04 одсто.

Бошњаци су највеће поверење дали Санџачкој демократској партији, која је освојила, према прелиминарним резултатима на основу 88,9 процената обрађеног материјала, 35,5 одсто гласова.

Следе Странка правде и помирења 31,9 одсто, Бошњачко јединство 27,1 одсто, Савез за Санџак и добре Бошњаке 3,9 одсто, Бошњацка листа 0,4 одсто.

Буњевачка национална мањина бирала је чланове савета на три листе, од којих је од 99,48 одсто обрађеног бирачког тела највише добила листа "Сложно за Буњевце" 74,24 одсто , "Заједно" је добила 17,81, а "Сви у једном колу" 6,12 одсто.

На изборима за чланове националног савета бугараске националне мањине учествовале су три листе.

Обрађено је 95,7 одсто бирачког тела и према прелиминарним резултатима листа "То смо ми" освојила је највеци број гласова - 61,7 одсто и имаће 12 мандата.

Иза ње су група бирача "Корени" са 26,6 одсто и пет мандата и листа "За Бугаре у Србији" са скоро 10 одсто освојених гласова, односно два мандата.

Влашка национална мањина имала је једну листу "Србија за Влахе" и од обрађених 96,5 одсто бирачког тела добила је 99,6 одсто подршке.

Грчка национална мањина на изборе је изашла на јединственој листи "Грци заједно" која је освојила 99,64 одсто гласова према подацима на основу 95,6 одсто обрађених података.

Египатска национална мањина највише гасова за чланове савета дала је листи "Еснаф" 14,6, "Да се и за нас зна" 69,1 одсто, а "Пирамиди" 15,3, а обрађено је 96.9 одсто гласова.

Мађарска национална мањина на изборима је учествовала са једном листом "Мађараска слога" која је добила 95,8 одсто подршке на основу 96,8 одсто обрађеног бирачког материјала.

Заједничка листа "Подунавских Немаца" добила је 98,9 одсто подршке од 98,3 одсто обрађеног бирачког тела од броја изашлих бирача.

Ромска национална мањина учетвовала је са две листе на изборима. "Србија за Роме" је од обрађених скоро 97 одсто материјала са бирачких места, освојила 95,5 одсто гласова изашлих на изборе и 34 мандата, док је листа "За јединство Рома" добила око три одсто гласова и један мандат.

Руска национална мањина изашала је на изборе са пет листа, а највише је добила листа "Руси у Србији" - 54,7 одсто гласова од 98 одсто обрађеног бирачког тела.

За њом следе листе "Ми смо Руси" са 7,6 одсто, а затим "Руска странка" 15,3 и "Уједињени Руси Србије", који су освојили 17,3 одсто гласова. Листа "Један народ, две државе" добила је 3,7 одсто гласова.

Бирачи русинске националне мањине највеће повертење на изборима за чланове савета ове мањине дали су листи "Русини заједно" 46,5 одсто, "Русинска будуцност" која је добила 12 одсто подршке од за сада обраденог 98 одсто бирацког тела. "Заједно за Војводину" 13 одсто, а затим следи листа "За Русине" 13,2 одсто и "Матица русинска за Русине" 13.5

Румунска национална мањина највише гласова дала је листи Румуни заједно, која је освојила, према прелиминарним подацима са обрађених 97 одсто резултата, 80,9 одсто, а Румунска партија 16,6 одсто.

Од 98,7 одсто обрађеног бирачког тела за словачку националну мањину "Словаци заједно" добили су 18,1, "Матица Словачке у Србији" 37,8 одсто, а листа "И наслеђе и будућност" 42 одсто.

Листа "Словенци заједно" словеначке националне мањине добила је 98,7 одсто подршке, на основу 97 одсто обрађеног бирачког тела.

Чешка национална мањина изашла је изборе са две листе од којих је "Чеси Србије" освојила 47,54 одсто, а "Чеси" 50,9 одсто од 98,9 процента обрађеног бирачког тела.

Украјинска национална мањина имала је две листе, од којих је "Сењук" добила 76,35 одсто, а "Коломејка -Сремска Митровица" 22,53 одсто од 99 процената обрађеног бирачког материјала.

Поред мањина које су своје представнике за чланове савета националних мањина бирале на непосредним изборима, четири су представнике бирале путем електорске скупштине. То су хрватска, горанска, македонска и црногорска националона мањина.

На изборима за чланове Националног савета хрватске националне мањине одржаним у недељу победила је листа "Хрвати и даље заједно" коју предводи Јасна Војнић, са освојених 29 мандата, саопштено је раније из РИК-а.

Од присутна 83 електора, њих 80 је гласало за ту листу.

Победу на изборима за чланове савета црногорске националне мањине однела је листа чији је носилац Драгољуб Маловић, за коју је гласало 99 електора и која је добила 23 мандата, објављено је на сајту РИК-а.

Изборна листа цији је носилац Борче Величковски победила је на изборима за чланове савета македонске националне мањине, са 56 гласова и освојена 23 мандата, наведено је на сајту РИК-а.

На електронској скупштини, одржаној у Скупштини Србије, 27 електора изабрало је петнаесточлани Национални савет Горанаца.

Бирачи су гласали за листу Амира Кајкуша, која је добила 26 гласова, а један глас је био неважећи.

Како је раније саопштила РИК, право гласа имало је 456.199 бирача.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести