Рикер с Лајчаком о Косову

БРИСЕЛ: Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Филип Рикер састаће се у Бриселу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Рикер је казао да је дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине и даље важан приоритет за САД.

Драго ми је што се дијалог вратио и ми ћемо то подржати, поручио је Рикер и оценио да Лајчак има одличан приступ.

Он је мој добар пријатељ и колега који изузетно познаје регион и тамошњу проблематику. Имаћу прилику да се са њим састанем овде у Бриселу. Радујем се томе, рекао је Рикер.

Амерички званичник и добар познавалац Балкана истакао је и да ће САД наставити да буду ангажоване и да пружају подршку процесу у циљу напретка уз посредовање ЕУ.

Обе земље могу направити велике искораке. Наше амбасаде, како у Београду, тако и у Приштини, остају активне и у блиском контакту са тамошњим владама како би их охрабриле да пронаду начине за напредовање. И наставићемо да разговарамо са ЕУ и другим заинтересованим странама у процесу. Драго нам је што је дијалог обновљен и наставићемо да га подржавамо, рекао је Рикер, пренео је Глас Америке.

Он је указао да ЕУ спроводи врло значајне активности у дијалогу чија је сврха, како је оценио, нормализација односа између Београда и Приштине.

То и за нас остаје приоритет. Потребно је да се ради на проналажењу решења и ми поздрављамо ову нову прилику за то. Као што знате Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД за дијалог Косова и Србије, био је ангажован на проналажењу решења како би две земље побољшале своје економске односе, односно живот грађана који на Косову живе као комшије, подсетио је Рикер.

Амерички дипломата указао је и да је неизбежно, али и важно, помоћи Београду и Приштини да пронађу "добар правац ка нормализацији".

И да напредују у остваривању својих дугорочних циљева и приоритета, али и да подстичу стабилност и безбедност у региону. Било је значајних корака у погледу постизања споразума о успостављању авио и железничког саобраћаја и ми охрабрујемо да се и даље ради на томе, нагласио је Рикер.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести