Ројтерс известио о програму мера председника Србије

БЕОГРАД: Британска агенција Ројтерс известила је данас о програму мера за опоравак српске привреде које је најавио председник Србије Александар Вучић.
Rojters logo Foto: Rojters
Фото: Rojters
Агенција преноси да је Вучић рекао да је Србија планира да понуди око пет милијарди евра у позајмницама и субвенцијама за помоћ предузећима, погођеним корона вирусом, као и да се размишља да сви пунолетни грађани Србије добију на поклон по 100 евра.
 
Ројтерс процењује да би такав програм опоравка довео до повећања дефицита ове године, уз констатацију да би тај дефицит био покривен из финансијских резерви и преко позајмица.
 
Агенција наводи, не прецизирајући извор, да су девизне резерве Србије у фебруару биле 13,458 милијарди евра, а месец дана раније 13.694 милијарде евра.
 
Ројтерс истиче и да је агенција Фич Рејтингс прошле недеље потврдила кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+ са стабилним изгледом за даље побољшање, упркос кризи изазваној вирусом корона.
 
Оцењује и да српска економија неће остварити циљани раст од четири одсто за 2020. годину и да ће се суочити са рецесијом, али наводи да је Вучић рекао да би Србија требало да се опорави 2021. године.
 
Агенција наводи да се очекује да локалне банке, како би помогле у опоравку, "убаце" око две милијарде евра у фонд, за који би држава осигурала додатних 1,25 милијарди евра у гаранцијама, док би Фонд за развој Србије требало да дода још 200 милиона евра.
 
Подсећа и да је 13 особа преминуло у Србији од последица корона вируса, а да је њих 741 заражено, као и да је Србија увела "строге мере" због епидемије корона вируса.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести