Рок за конституисање Новосадске скупштине 7. јул

Констититуивна седница Новосадске скупштине у новом сазиву биће сазвана најкасније 15 дана од објављивања резултата избора, односно у овом случају до 7. јула.
Skupština grada Novog Sada Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Скупштина града Новог Сада Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Председник Скупштине Града Новог Сада у претходном мандату Здравко Јелушић то би требало да учини у складу са Статутом града, а уколико то не учини, право да сазове прву седницу новог сазива има најстарији одборник који је освојио мандат на протеклим изборима.

Како највиши градски правни акт прописује да се седнице Скупштине одржавају најмање једном у три месеца, а последња је одржана 8. јуна, Нови Сад би оформљен парламент у новом сазиву могао да добије било када од јула, до почетка септембра. Да подсетимо, конститутивна седница претходног сазива градске скупштине уследила је скоро два месеца након избора одржаних у априлу 2016. године.  

Пре сазивања конститутивне седнице, Градска изборна комисија до 2. јула има рок да додели одборничке мандате кандидатима са девет изборних листа које су ушле у новосадску скупштину, да им затим изда уверење и одмах потом поднесе извештај Скупштини Града Новог Сада о спроведеним изборима. ГИК је на три седнице, које су уследиле након утврђивања резултата локалних избора, а последња је одржана 26. јуна, омогућио увид у изборни материјал представницима коалиција „Нек маске падну” и СПС-ЈС, и одбацио као неосноване приговоре шесторо бирача.


Изборни резултат

Како је ГИК утврдио, при излазности од 42,86 одсто, од 78 места у новосадском парламенту 52 припало је листи „Александар Вучић – за нашу децу”, листа ИВИЦА ДАЧИЋ – “Социјалистичка партија Србије (СПС) – Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма” имаће 10 одборника, а по три одборничка места освојиле су листе Др ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА, ВОЈВОЂАНСКИ ФРОНТ – уједињени за демократски Нови Сад (Лига социјалдемократа Војводине, Војвођанска партија, Заједно за Војводину), МЕТЛА 2020  и АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ПОБЕДА ЗА НОВИ САД. Изборна листа Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор, као листа националне мањине имаће два представника у новосадској скупштини, док ће друге две листе националних мањина ИСТИНА – АДАВИЕРА – ИВАНА ВУЈАСИН и РУСКА СТРАНКА имати по једног.


Судећи по резултатима избора по којима је листа око СНС однела апсолутну већину,  Скупштина града на конститутивној седници, након верификације мандата одборника, неће имати тешкоћа да међу њима изабере председника, заменика председника, секретара и његовог заменика, што је основни услов за њено конституисање. Уједно бирају се и председник, заменик председника и чланови Комисије за кадровска, административна и мандатно-имунитетна питања.

Председник Скупштине, на мандат од четири године, бира се тајним гласањем, након што кандидате предложи најмање трећина одборника. Предлагач може усмено да образложи свој предлог и поред кратке биографије, страначке припадности и образложења, а кандидат има право да се представе Скупштини и изнесе свој програм рада, након чега следи расправа о кандидатима. За председника градске скупштине бира се кандидат са већином гласова од укупног броја одборника. Исти поступак важи и за заменика председника.

Након што преузме вођење Скупштине, председник предлаже кандидата за секретара градског парламента, који се бира већином гласова присутних одборника. Председник предлаже и кандидата за градоначелника из редова одборника, који пак, предлаже канидадата за свог заменика. Кандидат за градоначелника предлаже уз образложење и кандидате за чланове Градског већа, а одборници одлучују о предлогу у целини тајним гласањем, већином од укупног броја одборника.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести