РОЛАН не напушта јавну расправу о аманманима на Устав

БЕОГРАД: Академска мрежа за владавину права (РОЛАН) која је члан Националног конвента о Европској унији за Поглавље 23 (НКЕУ), саопштила је данас да наставља учешће у јавној расправи поводом предлога амандмана на Устав Србије.
ustav srbije
Фото: Tanjug (vss.sud.rs)

Истовремено је критиковала поједине чланице Конвента што покушавају да свој став прикажу као став читавог Конвента и тиме компромитују његов легитимитет.

Академска мрежа, у чијем су саставу Институт за криминолошка и социолошка истраживања, Српско удружење за кривичноправну теорију и праксу, Удружење грађана Еуропиус и Алумни клуб Правосудне академије ће наставити са учешћем у јавној расправи јер, како истиче, конструктивни дијалог свих заинтересованих субјеката види као једини демократски механизам који може да резултира унапређењем Радног текста амандмана.

РОЛАН се оградио од писма које је Комитет правника за људска права (ЈУКОМ) у име Радне групе за Поглавље 23 НКЕУ упутио Министарству правде 12. фебруара, јер је у њему, објашњава, наведено низ неистина у вези са процесом рада и садржином ставова са састанака Радне групе НКЕУ.

Иако је договор Радне групе био да ЈУКОМ, као организација која администрира рад ове радне групе, на основу ставова са састанка припреми нацрт писма и најпре га достави учесницима састанка на мишљење, Министарству је достављен документ који учесници састанка нису видели и нису се са њим сагласили.

Спорно писмо је даље дистрибуирано медијима као јединствени став свих чланица НКЕУ које се баве материјом реформе правосуђа, па је РОЛАН, како каже, принуђен да се званично обрати Министарству правде и огради се од ставова коју су приписани његовим али и другим организацијама чланицама НКЕУ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести