Ромпеј: ЕУ се не распада, то су гласине

БЕОГРАД: Бивши председник Европског савета Херман Ван Ромпеј изјавио је данас у Београду да се, упркос "гласинама" које се чују и у Србији, Европска унија не распада и да то није истина, као и да је пут ка напретку пут ка ЕУ.
rompej
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Ромпеј је данас одржао предавање у пуном амфитеатру Факултета политичких наука, а студенте је занимало и како му се чини европска перспектива Србије у овом тренутку.

Када је реч о Србији и њеном путу ка ЕУ, он је истакао да се од самог почетка знало да ће он бити дуг и подсетио да је зависио и од решавања једног специфичног захтева - нормализације односа са Приштином.

"Ово је време нестрпљивости", констатовао је европски дипломата и додао да се нада да ће се поштовати бриселски споразум, као и да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен.

Додао је да Европска унија не може да прими у чланство земље које имају проблеме са границама, или било какаве друге проблеме са својом најближим комшијама.

"Не тражимо од вас да волите своје непријатеље, то је библијски и мислим да је то превише за људско биће", констатовао је Ромпеј и додао да се тражи међусобно разумевање.

Подсетио је да постоји 35 поглавља око којих треба преговарати и да се правила морају поштовати.

Он је поручио и да се нада да ће једном доћи у Београд и обратити се са "драге колеге, чланови ЕУ".

Ромпеј је истакао и изразиту економску и тржишну повезаност Србије са земљама ЕУ, а констатовао је и да се Србија суочава са емиграцијом, због чега јој је потребна европска перспектива.

Коментаришући очекивани Брегзит он је истакао да Велика Британија никада у суштини није ни била део ЕУ, јер је реч о острву.

"У пракси се, и када оду, очекује дуга транзиција и још дуго ће све остати исто", сматра Ромпеј и додаје да је реч о тешкој ситуација и неизвесност која ће потрајати.

Истакао је да велика већина европских грађана желе да буду чланови ЕУ и да је подршка највећа у последњих 27 година.

Указао је да се свет убрзано мења и суочава са "ренесансом" национализма, што, како је оценио, представља опасност.

"Реч је о глобализацији национализма и носталгијом за национализмом", оценио је Ромпеј, а као еклатантан пример навео је САД и слоган Доналда Трампа "учинимо поново Америку великом".

"Мењају се вредности, мењају се и институције", примећује Ромпеј.

Он је указао на велике проблеме попут тероризма, мигрантске кризе и климатских промена, а све то је, према његовој оцени, довело до неизвесности и до тога да се грађани не осећају сигурно и заштићено.

Ромпеј је оценио да је све то погодно тло за развој популизма и појави оних који шаљу поруке "ми ћемо вас заштитити".

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести