РОСУ се повукла јужно од Ибра, Ђурић: Желели да ухапсе Жељка Бојића

БЕОГРАД, КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио је акцију РОСУ на северу КиМ и рекао да су желели да ухапсе шефа оперативе КПС-а за север Жељка Бојића, а да су одвели његовог сина Василија Бојића у непознатом правцу.
rosu kosovo
Фото: Tanjug, arhiva

Током акције ухапшен је још један радник КПС-а север региона Раде Басара.

Додаје да је намера да окриве Србе за убиство Оливера Ивановића.

Косовска полиција завршила је јутрошњу акцију упада на север и повукла се јужно од Ибра.

У акцији РОСУ је ухапсила двојицу Срба.

Хоџа: Акција изведена по налогу Специјалног тужилаштва

Специјални тужилац Суља Хоџа изјавио је да је јутрошња специјална операција упада 100 припадника специјаних јединица на северу Косова изведена по налогу Специјалног тужилаштва, а извршилац је Одејење за тешка кривична дела приштинског Основног суда.

Он је за приштинску телевизију Кљан Косова рекао да су ухапшене две особе, а да се за једном трага.

Прецизирао је да се трага за Жељком Бојићем.

Према његовим речима, приедени су осумњичени за организовани криминал, учешће у прикривању доказа и друге активности, како је казао, везане за убиство српског политичара Оливера Ивановића.

Косовапрес: Срби ухапшени по налогу Специјалног суда

Двојица Срба ухапшени су по наредби приштинског Специјалног суда, јер се сумња да су умешани у убиство Оливера Ивановића, преноси приштински Косовапрес.

Како се наводи, један од ухапшених је полицијски истражитељ на северу КиМ Раде Басара, који је водио истрагу о убиству Оливера Ивановића и за кога се сумња да је скривао доказе.

Наводи се и да полиција није успела да ухапси трећу особу, команданта косовске полиције за север Жељка Бојића за Северну Митровицу.

Ухапшени су одведени у Приштину, а како се наводи, операција се наставља у општини Лепосавић.

Ребић и Дрецун: Застрашивање Срба након пораза у Интерполу

Директор полиције Владимир Ребић рекао је јутрос да је српска полиција још током ноћи имала сазнања да ће приштинске власти ући на север Космета.

Он је истакао је да је Београд спреман да реагује уколико би дошло до егзодуса српског народа али да је уверен да међународна заједница то неће дозволити.

Спремни смо да интервенишемо уколико би дошло до егзодуса српског народа, али смо уверени да међународна заједница то неће дозволити, рекао је Ребић за РТС.

Он је рекао да су 24 блиндирана возила ушла на подручје севера КиМ супротно свим прописима и резолуцијама.

Оценио је то као застрашиање и негативну реакцију након четвртрог по реду пораза у Интерполу. Рекао је да је то изговор да се крше прописи и да се застраши српски народ за који је рекао да се нада да ће остати јединствен.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун је оценио да акцију РОСУ као представу за јавност након дебакла у Интерполу и демонстрација изразите моћи према припадницима КПС српске националности.

Дрецун је рекао да је, према његовим сазнањима, један од ухапшених радио на истрагама према шефу оперативе и додао је да је могућ и напад у правцу Зубиног Потока.

Оценио је то као наставак политичке приче у вези са Српском листом и њеном маргинализацијом.

Да јој се узму мандати и да се доделе Србима које би приштинске власти желеле у институцијама, навео је Дрецун за РТС.

Каже да Приштина жели да изазове даљу дестабилизацију и пита зашто је потребна толика употреба силе.

Дрецун сматра да би Београд требало да се понаша рационално и хладне главе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести