Рот: Постоји простор за дијалог Београда и Приштине

ПОЗНАЊ: Државни министар за Европу немачког министарства спољних послова Михаел Рот оценио је да много тога може да се уради у дијалогу Београда и Приштине, ако су политичари довољно одлучни да превазиђу стереотипе, као што су то учинили лидери Северне Македоније и Грчке када су решили спор око имена Македоније. 
Mihael Rot/EPA-EFE/ADAM BERRY
Фото: EPA-EFE/ADAM BERRY/Mihael Rot

Рот је оценио да је састанак на нивоу министара спољних послова у четвртак на самиту о Западном Балкану у оквиру Берлинског процеса у Познању, на коме је и сам учествовао, показао колико је тешко водити дијалог између Београда и Приштине, али је поручио и да постоји много простора за побољшање. 

Он је додао да ће наредне године Северна Македонија и Бугарска заједнички председавати Берлинским процесом пошто те земље, како је навео, служе као пример добросуседских односа, преноси Јуропијан Вестерн Балканс (ЕВБ). 

Говорећи о опипљивим резултатима Берлинског процеса, као што су Регионална канцеларија за сарадњу младих, Рот је изразио наду да ће се ти састанци наставити у будућности и да ће на њима учествовати већи број младих. 

Он је, такође, похвалио пољско председавање Берлинским процесом као земље која је, као је навео, имала велика искуства у погледу трансформације. 

Рот је истакао да би грађани региона требало да се фокусирају на користи које омогућава Берлински процес. 

"Морамо пажљивије да погледамо крајње резултате и видимо светло у тунелу, као што су дигитализација, инфраструктура, економска решења, као и регионална сарадња и помирење", закључио је Рот. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести