РТРС: Неки Сребреничани страдали пре јула 1995, имамо документ

БАЊАЛУКА: Радио-телевизија Републике Српске објавила је данас да је дошла у посед докумената у којима се наводи да су неки Сребреничани, који су представљени као жртве злочина у Сребреници, страдали пре јула 1995. године, када се догодио тај масакр.
srebrenica, tanjug ap
Фото: Tanjug/AP

У тексту који је објављен на сајту јавног сервиса РС наводи се да "манипулација директора Меморијалног центра Поточари Емира Суљагића о броју жртава из јула 1995. године није усамљен случај".

У том контексту, РТРС је дао имена и презимена 11 Бошњака који су, како тврде, страдали пре јула 1995. године, уз навођење године смрти и нестанка.

"Судећи према документима, већ 1996. године почела је институционална ревизија. У служби су били тадашња Федерална комисија, касније бошњачки огранак Института за нестала лица, потом Међународна комисија за нестале особе, па чак и поједини судови нижег ранга. Сви они су издавали потврде и преправљали податке о месту, времену и начину смрти муслимана/Бошњака из лажно демилитаризованог сребреничког региона", наводи се у тексту.

Додаје се да је још десетине сличних тајних досијеа подрињских муслимана у поседу РТРС, а "свима је именилац заједнички - након што су удруженим снагама сарајевске бивше и актуелне институције умешале прсте, сви су смирај пронашли у Поточарима, а у рубрици датум смрти - пише управо јул 1995''.

Грајф: У Сребреници није било геноцида, број жртава 3.714

Израелски историцар и председник Независне медународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995, професор Гидеон Грајф, рекао је данас да се у Сребреници није догодио геноцид и да број бошњачких жртава не прелази 3.714.
Грајф је за РТРС навео да је Комисија дошла до два главна закључка - један се тиче дефиниције геноцида, а други броја жртава.
Извештај Комисије показује да није било више од 3.714 жртава.
"У нашој комисији имали смо стручњаке за бројање и израчунавање броја жртава и установили су тај број. Тај број треба бити записан у историји, ни мање, ни више. Наравно, свака смрт је трагедија, ужасна, тога смо свесни, али број жртава је такође битан. Дакле, дали смо оквир дефиниције, не ради се о геноциду, и то ћу поновити стотину хиљада пута, није почињен геноцид, а број жртава је око 3.700'''', каже је Грајф.
Грајф је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да је то термин који је историчар јеврејско-пољског порекла Рафаел Лемкин увео 1945. године, а односи се ''на намеру једне групе да потпуно уништи други народ''.
Он је нагласио да Срби никада нису имали такав план, ни у Сребреници нити на било ком другом месту.
Насупрот томе, додао је, када погледате Независну Државу Хрватску, постојао је план да трећина Срба буде убијена, трећина протерана, а трећина покрштена, тј. да промени веру.
''Да укратко поновим - геноцид је злочин који значи потпуно уништење, брисање са лица земље одређене групе људи због другачије вероисповести, националности, менталитета или једноставно зато што вам се та група не свиђа'', навео је Грајф.
Грајф је, поред осталог, истакао да га љути коришћење термина "геноцид" у контексту Сребренице, када се на примеру Јевреја и нацистичке Немачке најбоље зна шта је геноцид и ко га је починио.
"Јеврејин сам и знам шта значи геноцид. Припадам старом народу над којим је извршен геноцид, највећи геноцид у историји цовечанства. Мени нико не треба да објашњава шта је геноцид. Наведени догадаји нису геноцид, ни на који начин. И ми смо то доказали, дакле, не, то није наше мишљење, ми смо то доказали. Није се радило о геноциду, то се не може назвати ''геноцид'', ако неко користи тај термин, треба га избрисати из историје. То је важно зато што у оптужбе о почињеном геноциду веома озбиљне, зато што одлука о чињењу геноцида представља тежак злочин, а у овом случају то дело не постоји", додаје израелски историчар.
Он не спори да је у Сребреници почињен злочин, али тај злочин се уопште не може назвати геноцидом, додаје се у тексту.
"Мислим да је то веома важно. Овде се не ради само о етикету, о називу, овде се ради о суштини онога што се дешавало", наводи Грајф.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести