Румуни блокирају руске тенкове на путу за Србију

Румунија није пропустила транспорт са руским наоружањем, који се преко Дунава кретао у Србију, због санкција које је ЕУ увела Русији због ситуације у Украјини, саопштило је Министарство иностраних послова Румуније.
rumunija, freeimages
Фото: Freeimages

„За издавање транзитне дозволе за превоз војног материјала, која може бити издата само румунском оператеру, треба испунити неколико услова“, објаснили су у румунском МИП-у.

„Један од услова је да услуге румунског оператера, које се издају на основу транзитне дозволе, не треба директно или индиректно да одговарају интересима физичког или правног лица, институција или организација из Руске Федерације, нити да буду намењене за коришћење у Русији (у складу са одлуком 2014/512/ПЕСЦ Савета ЕУ о ограничавајућим мерама, узимајући у обзир акције Русије у дестабилизацији стања у Украјини, а који је део унутрашњег законодавства Румуније)“, додали су у румунском дипломатском ресору.

Објаснили су да се овај овај услов не испуњава, јер лиценца није ни била издата.

Румунска телевизија „Диги 24“ је саопштила да се ради о 30 тенкова и о 30 оклопних транспортера, који су послати у складу са уговором између Србије и Русије.

„Руске власти су, ипак, задржале транспорт и конфисковале оружје“, објаснила је ова телевизија.

Министарство иностраних послова Русије је препоручило да се што мање времена проводи на улици у земљама Западне Европе, због аномалних врућина.

„Немачка, Данска, Холандија, Француска — остаје на снази ненормално топло време са температуром ваздуха од 38 до 40 степени. Препоручује се да се максимално смањи боравак на улици“, наводи се у саопштењу МИП Русије на званичном профилу на Твитеру.

Како се наводи, у европским државама ће бити забележени рекордни показатељи температуре ваздуха. У Немачкој је, на пример, било забележено 41,5 степени. Власти земље су морале да искључе нуклеарну станицу у Доњој Саксонији, због великог загревања река.

У Француској је термометар достигао 42,4 степена, у Белгији 40,3, у Холандији 41,7, а у Британији 36,9 степени.

Међутим, туристичке компаније наглашавају да Руси воле врућине, због чега не одлажу рокове путовања због времена у Европи.

Спутњик

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести