Румунија принципијелна: Нећемо признати независност КИМ

ПРИШТИНА: Нормализација економских односа Београда и Приштине неће променити став Румуније, која не признаје независност Косова, саопштило је данас румунско Министарство спољних послова.
rumunija, freeimages
Фото: Freeimages

Министарство је то саопштило одговарајући на питање приштинског портала Зери да ли ће променити свој став.

Истовремено, румунско министарство је поздравило споразум потписан 4. септембра у Вашингтону, изражавајући наду да ће он допринети нормализацији односа две стране.

"Румунија изражава наду да ће посвећеност коју су показале обе стране током дијалога уз посредовање ЕУ и током састанка у Вашингтону довести до пуне нормализације односа две стране и да ће ојачати перспективу европских интеграција за читав регион", навело је Министарство.

Министарство подсећа да је став те земље по питању независности Косова принципијалан и да произилази из општег политичког консензуса, као и да је заснован на поштовању међународног права.

"Румунија ће подржати решење питања статуса Косова само ако се заснива на споразуму две умешане стране, доприноси регионалној стабилности и буде у складу са међународним правом", наводи се у саопштењу и додаје да Румунија подстиче актере у Приштини да спроводе међународне споразуме, посебно Споразум о стабилизацији и придруживању.

Пре неколико дана и шпанско Министарство спољних послова саопштило је да поздравља споразум из Вашингтона, али да неће променити став о питању независности Косова.

Осим Шпаније и Румуније, независност Косова нису признале још три чланице ЕУ - Грчка, Кипар и Словачка.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести