Кирил: Ово што се данас дешава у Црној Гори није било ни под Турцима

МОСКВА/ЦЕТИЊЕ: Патријарх Московски и све Русије, Кирил, позвао је данас на солидарност са митрополитом Амфилохијем и Српском црквом у Црној Гори и осуду сваког покушаја власти да, након усвојеног спорног закона о слободи вероисповести, одузима имовину од канонске цркве да би је дала расколницима.
patrijarh kiril
Фото: Tanjug (TV Hram/ Sergej Vlasov)

Патријарх Кирил је, након јутрошње литургије, поручио да се све то дешава у срцу Европе, оне, како је рекао, исте која се као и САД декларисала за принцип одвојености цркве од државе.

“Ништа слично у историји православља, у последњих неколико векова, није било. Чак ни онда када се православни Исток налазио под влашћу отоманске Турске…”, поручио је патријарх Кирил.

Истакао је да су Српску цркву у Црној Гори задесила “велика искушења”, након што је усвојен закон сагласно ком ће сва црквена непокретност прећи од канонске црногорске епархије СПЦ у руке расколника.

“Епархијски архијереј, владика Амфилохије, бори се за православље, он није приклонио главу пред расколницима, али ни ми не треба да ћутимо… Ми морамо бити солидарни са владиком Амфилохијем. Ми треба да осудимо одузимање храмова и сваки покушај државних власти Црне Горе да одузимају имовину од канонске Цркве”, поручио је патријарх.

Није искључио да власт у Црној Гори то ради из одређених политичких циљева, између осталог, је несумњиво, борба са Русијом.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести