Ружић: Власт показала добру вољу да унапреди изборне услове

БЕОГРАД: Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да је очигледно да владајућа коалиција показује добру вољу да се још више унапреде изборни услови и додао да не очекује било какве проблеме у погледу ажурности јединственог бирачког списка са аспекта одржавања избора који се очекују на пролеће следеће године.
ruzic, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

"Наш идеал је да постигнемо стопроцентну ажурност јединственог бирачког списка и том идеалу тежимо, то је циљ Владе Србије. Мислим да је то могло да се уради и ранијих година, можда и деценија, али се није учинило", рекао је Ружић одговарајући на питање како кометарише најављену промену изборних услова, чији је важан део унапређење јединственог бирачког списка.

Навео је да је дигитализација допринела да имамо много ажурнији и тачнији јединствени бирачки списак.

"Свакако ће људи којима дугујемо захвалност, а то су управо референти који раде у апликацији јединственог бирачког списка, на том пољу урадити много као што су и до сада радили и не очекујем било какву врсту проблема или компликација у погледу ажурности јединственог бирачког списка са аспекта одржавања изборних процедура, односно изборног циклуса који се очекује у марту или априлу следеће године", рекао је Ружић.

Истакао је да Влада Србије ни у једном тренутку није бежала од разговора који се, додао је, уобичајено воде у институцијама система.

"Нажалост, један део опозиционо опредељеног политичког дискурса се определио да изађе из институција, а након тога и ванинституционално уђе у дијалог са влашћу", рекао је Ружић.

Навео је да не види било какву врсту одговорности или кривице на страни владајућег естаблишмента и оценио да је добро што је на Факултету политичких наука покренут дијалог између власти и опозиције, као и то што је председница Народне скупштине Маја Гојковић иницирала наставак дијалога у парламенту.

"Надам се да ће до тог дијалога доћи, а што се тиче свега што јесте предлог мера и закључак владе на јучерашњој седници, мислим да свих једанаест тачака управо говоре о томе колико у доброј вољи Влада Србије жели да сагледа све аспекте наметнуте проблематике, јер немојте заборавити да је изборно законодавство веома дуго присутно и да су сви закони који се тичу самих изборних процедура, па и медијске покривености, донети много пре доласка на власт ове владајуће гарнитуре", рекао је Ружић.

Додао је да је очигледно да владајућа коалиција показује добру вољу да се јос више унапреде изборни услови.

"Уколико је питање утемељености у бирачком телу питање које некога тишти, то питање заиста не може да реши Влада Србије.То питање решавају грађани као носиоци суверенитета у овој земљи", закључио је Ружић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести