Ружић: Закон о комуналној милицији пуни локални буџет 

НОВИ САД: Осим што оставља могућност јединицама локалне самоуправе, а не само градовима, да формирају службе комуналне милиције и тиме уведу комунални ред у својим општинама, Закон о комуналној милицији отвара и могућност за пуњење буџета, рекао је Тањугу министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
branko ruzic1, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

"Служба комуналне милиције биће активан партнер Министарства унутрашњих послова. Постоје прекршаји који нису у домену МУП-а, а пошто је комунални ред, у складу са Уставом Србије у надлежности локалних самоуправа, овде се јасно види тежња ка децентрализацији тих функција", објаснио је Ружић.

Закон о комуналној милицији предвиђа и два нова овлашћења, а то је заустављање и прегледање возила и прикупљање обавештења ради откривања прекршаја и њихових починилаца. Припадници комуналне милиције моћиће да раде у цивилу, али искључиво по писменом налогу начелника комуналне милиције.

"Комунални милиционери моћи ће да сниме доказе о комуналном прекршају и тако докажу ремећење комуналног реда, као што је паркирање на пешачким прелазима, трамвајским шинама или у жутој траци, бацања смећа, пуштање гласне музике и друге комуналне прекршаје", навео је Ружић.

Додао је да је у складу са изменама и допунама Закона о локалним самоуправама остављена могућност да две или више локалних самоуправа оформе заједничку службу комуналне милиције или да неке општине, а које се ослањању на градове који имају комуналну милицију, уступе ту врсту службе тим градовима, објаснио је Ружић.

Нови Закон дефинише и да свака локална самоуправа одређује формат и изглед униформе, а унутрашња контрола унутар милиције биће ригорозна, поручује министар и објашњава:

"Сваки припадник ће морати да прође ригорозне контроле и безбедносне провере, које ће бити реализоване у сарадњи са МУП-ом. Обуке у центрима за обуку МУП-а трајаће два и по месеца", казао је Ружић.

Коментаришући критике да је често било случајева када је комунална полиција прекорачивала овлашћења, Ружић одговара подацима према којима је у Београду 2018. било 120.000 поступања, а средства принуде коришћена су само у 16 случајева. "То потврђује да комунална милиција има једну друштвену улогу", напомиње Ружић. 

Иначе, комунални милиционер ће моћи да пише прекршајни налог, а новим законом су дефинисане казне за физичко лице од 10.000 динара, а ако плати у року од 8 дана онда је 5.000 динара, док уколико особа сматра да није крива случај иде пред надлежни суд. 

Комунална милиција ће контролисати примену закона којим се уређује употреба државних симбола, осим у односу на државне органе, органе територијалне аутономије и јединица локалне самоуправе.

Законом је уређено и поступање према малолетницима, тако да ће одређени број комуналних милиционера морати да положи испит за поступање са малолетницима.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести