Ружић:''Дара из Јасеновца'' треба да уђе у школске програме

БЕОГРАД: Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић сматра да би филм ''''Дара из Јасеновца'''', који говори о страдањима Срба, Јевреја и Рома у логорима у Независној држави Хрватској (НДХ) током Другог светског рата, требало да уђе у школске програме у циљу едукације младих генерација о тим историјским догађајима.
ruzic, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)
Ружић је у Скупштини Србије, одговарајући на питања посланика, рекао да је велика част што се у скупштинској сали нашао редитељ филма ''''Дара из Јасеновца'''' Предраг Гага Антонијевић и нагласио да је обавеза Владе Србије и ресорног министарства да пронађе начин да се, како каже, тај филм од септембра приказује бар у средњим школама.
 
''''Не као императив, већ уз сагласност родитеља...То би било значајно због оних који ових дана говоре да се у нашим програмима Јасеновац помиње у једној реченици, а имамо 8- 9 страна које третирају те догађаје. Треба да изнађемо модел утемељен у нормама како би едуковали нашу омладину и како би уметничко дело искористили у даљој едукацији'''', рекао је Ружић.
 
На питање посланика Јединствене Србије Животе Старчевића, у којој је фази припрема за извођење завршног испита и упис ученика у средње школе и на факултете, Ружић је рекао да ће пробни завршни испит бити одржан 26. и 27.марта и да ће се првог дана полагати математика, а другог дана српски или матерњи језик.
 
''''Мислим да је тај рок довољан да се деца припреме и упознају са процедуарама и начином полагања и да се након пробног завшрног испита припреме за завршни испит који ће бити одржан 23, 24. и 25.јуна'''', рекао је Ружић.
 
Министар је казао да је образовни систем у Србији у овој и претходној години показао висок степен адаптиблности и резистентности према трансмисији вируса корона.
 
''''Све бројке говоре о томе да школе и образовне установе нису места где се вирус шири, захваљујући одговорности и преданости наставног особља, али и ученика који похађају наставу у основним и средњим школама, високошклоским установама, али и оних који иду у предшколске установе'''', навео је Ружић.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести