С Грчком добри политички односи, треба унапредити економске

АТИНА: Србија и Грчка потписаће Декларацију о успостављању стратешког партнерства, а министар спољних послова Ивица Дачић каже да Србија такве декларације има још само с Русијом, Кином, Италијом и Француском.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Декларација је требало да буде потписана одавно. Тај документ подразумева низ заједничких ставова у вези са најважнијим питањима, међусобном подршком око најважнијих питања за сваку од наших земаља и читавим низом других општих политичких ставова који се тичу наших братских и стратешких односа, рекао је Дачић за РТС.

Он је нагласио да Србија има с Грчком изузетно добре политичке односе, а да економски односи треба да буду унапређени.

За Србију је, како је рекао, кључно то што Грчка не признаје Косово и што се сврстала међу пет земаља ЕУ које то нису учиниле.

Подсећа да је било притисака на Атину, да је отворена економска канцеларија Косова, али да су и премијер и председник Грчке потврдили да неће мењати став око јужне српске покрајине.

Ми ћемо увести и додатну трилатералу с Кипром што ће додатно оснажити наше ставове, јер Кипар традиционално има чврсте ставове против тако једностраних аката везано за територијални интегритет земље, нагласио је Дачић.

Подсећа да је важна и снажна подршка Грчке на путу Србије ка ЕУ.

Једна од тема током посете делегације из Србије Грчкој биће и мигрантска криза, а Дачић каже да је то проблем ЕУ који се прелива и на "наша плећа".

ЕУ нема јединствен прилаз свему томе и онда су земље на рути у највећој опасности. Не постоји ни међусобна солидарност земаља, не постоји заједничка политика како се односити према томе. Тако да то јесте велики проблем, нагласио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести