Самоопредељење: Неће бити ЗСО

ПРИШТИНА: Члан Председништва Самоопредељења Артан Абраши изјавио је данас да нец́е бити Заједнице српских општина на Косову док је та странка на власти и да дијалог са Србијом око коначног споразума није хитан све док процењују да председник Србије Александар Вучиц́ нец́е признати независност Косова.
Kosovska Mitrovica/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Косовска Митровица

Абраши је за Косовопрес рекао да би оснивање ЗСО било штетно за унутрашње функционисање Косова и да би то кршило битне елементе државе.

Он је истакао да ц́е се реципроцитет према Србији применити и у другим областима, а не само за регистарске ознаке возила, и да ће на све тарифне и политичке баријере узвратити истом мером.

Реципроцитет је једини и прави приступ са којим ц́емо се суочити са Србијом, казао је Абраши и додао да је споразум са Србијом о регистарским таблицама возила повољан за Косово.

Споразум је повољан јер Косово први пут има много достојанственију заступљеност у овим процесима. Ради се о договору који је учврстио нашу позицију према Србији, што до сада нисмо имали, јер су сви уступци који су направљени у прошлости били на нашу штету. Верујем да смо вец́ добили међународну подршку, а вреди поменути америчку, рекао је Абраши.

Навео је да се нец́е журити у дијалог са Србијом, док Вучић стално говори да нец́е признати независност Косова.

Морамо бити реални, посебно након сталних јавних порука Вучиц́а да Србија никада нец́е признати независност Косова. То је за нас проблематично и питање је о чему разговарати са Србијом. Нец́емо журити, погледац́емо која питања можемо да решимо, али коначни циљ у овом процесу је признање”, казао је Абраши, преноси Косово онлајн.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести