Саучешће Бајдена породицама жртава НАТО бомбардовања

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да очекује значајну подршку САД у очувању мира и стабилности у региону,

без чега нема бољег живота за грађане и економског напретка.

– До сукоба се дође врло лако, једна искра и ми смо ушли сви у хаос и морамо да посветимо више енергије очувању мира и стабилизацији и захваљујем Бајдену на подршци – рекао је Вучић у заједничком обраћању медијима с потпредседником САД Џозефом Бајденом, којио је  боравио у једнодневној посети Београду. Високог госта дочекао је српски премијер, а током поподнева разговартао је и с председником Србије Томиславом Николићем.

Потпредседник САД Џозеф Бајден рекао је да жели да искористи ту прилику и изрази саучешће свим породицама које су изгубиле своје вољене у НАТО кампањи.

– САД и Србија се, наравно, не слажу о сваком питању, има многих ожиљака и рана које су живе из деведесетих година, али ја се надам да ћемо предузети кораке и да ће то учинити друге нове генерације те да ће цео регион бити обележен економским растом – изјавио је Бајден.

– Веома ценим вашу изјаву да ћете преузети одговорност за оно што је погрешно рађено у прошлости – додао је обраћајући се Вучићу, уз наду да ће то урадити и друге земље у региону.

– И то је важан корак ка излечењу – поручио је Бајден, а онда додао: – Хтео бих да изразим саучешће свим породицама које су изгубили своје вољене у НАТО кампањи.

Вучић је рекао да је с Бајденом разговарао о три важне теме – билатералним односима САД и Србије, дијалогу Београда и Приштине и могућем напретку у будућности, као и регионалним односима и европском путу Србије. Додао је да је разговарао о односима између Срба и Албанаца и информисао Бајдена о томе да ће Србија за месец дана угостити премијера Албаније Едија Раму и албанске представнике с КиМ те бизнисмене јер жели да на бизнис-форумима и пословним састанцима развија нашу земљу и обезбеди већи раст привреде, чувајући државне и националне интересе.

– Говорили смо, желећи да оставимо прошлост иза себе и да гледамо у будућност, о свему што се дешавало у прошлости у протеклих 30 година и многи су и у тим односима Срба и Албанаца чинили, рекао бих, бројне грешке и за нас, као народ и Владу Србије и за мене лично, никад није представљало проблем да преузмемо ту врсту одговорности за грешке које су чинили наши сународници – рекао је Вучић.

Он је навео да верује да ће то исто урадити и други јер је страдало много Срба и Албанаца, те да се то у будућности неће поновити.

– Верујем да имамо другачију будућност испред себе и нешто о чему можемо да се договарамо, а не да гледамо преко нишана – казао је Вучић.

Премијер је подвукао да су билатерални односи САД и Србије на улазлазној путањи, да има све више инвестиора из те земље у Србији, иако се о томе не говори довољно.

Он је додао да верује да ће се унапредити правни поредак да би Србија могла привући још инвеститора.

– Верујем да ћемо Србију уредити у складу с правима демократског друштва и да ће правни систем функционисати ефикасно, да амерички инвеститори буду сигурни у своје инвестиције – рекао је Вучић.

– Србија представља кључни камен темељац, политички и економски, за цео реигон и лидерство Србије изузетно је важно за овај део Европе – поручио је Бајден, и додао да изузетно поштује и лидерство Александра Вучића, које је показао, како је рекао, у важним ситуацијама. – Господине премијеру, прешли сте огроман пут да бисте своју земљу учинили победником на многим пољима. И председник Обама и ја поштујемо лидерство које сте показали у многим тренуцима, посебно у односима с Хрватском.

– Похвалио сам премијера да је учинио напоре на ширем помирењу у региону – мислим на посету Сребреници и потписивање Декларације с Хрватском – за шта треба много политичке храбрости и лидерства – рекао је потпредседник САД.

Он је истакао да Србија мора да буде део демократске Европе.

– Неки моменти наше заједничке историје били су изузетно болни – рекао је Бајден, и додао да је срећан што је у односима Србије и САД отворено ново поглавље.

Како каже, с премијером Вучићем је разговарао пре свега о разговорима „Косова и Србије“, а истиче да „много тога треба превазићи из историје“.

В. Ђуричић

 

Споразум о екстрадицији

Потпредседник САД рекао је да је  са Србијом успостављен нови споразум о екстрадицији, који ће, како је навео, омогућити бољу сарадњу између две земље у области полиције.

– Разговарали смо о томе како можемо унапредити наше билатералне односе. Постигли смо нови споразум о екстрадицији, који је први унапређен од споразума из 1902. године. Овај споразум једноставно ће омогућити бољу сарадњу наших двеју земаља у области полиције и спровођења закона. Постоје одређене међународне норме које се морају поштовати, а овај споразум ће омогућити бољу сарадњу и помоћи ће решавању све актуелнијем питању безбедности – навео је Бајден.

 

Унука Натали

Девојчица која је заједно с америчким потпредседником Џозефом Бајденом и његовом супругом Џил изашла из „боинга 747” којим су допутовали у Београд, унука је потпредседника САД и ћерка његовог преминулог сина Боа Бајдена.

Натали Бајден је једна од две ћерке најстаријег сина америчког потпредседника Боа Бајдена (46), који је 2015. године подлегао канцеру.

Како је раније најављено, Бајден и његова супруга Џил ће посетити место у близини базе „Бондстил” на Косову, где ће учествовати у церемонији посвећеној именовању једне улице у част њиховог покојног сина.

Бајден се нашалио, рекавши да његова унука после добродошлице каква му је приређена у Београду мисли да је – битан.

– Да вам се захвалим за добродошлицу на аеродрому. Учинили сте мојој унуци да верује да сам ја јако важна личност – рекао је Бајден.

 

Олимпијада, кошаркашице, ватерполо...

Премијер Србије рекао је како се нада да његов гост време које је проверио у Србији неће сматрати изгубљеним и „протраћеним”, Бајден је убедљиво одмахивао главом, желећи да стави до знања да то није случај.

Вучић је такође изразио задовољство победом српских кошаркашица над екипом Аустралије на Олимпијади у Рију.

Бајден је приметио да је добро кад лидери који су ангажовани на спољнополитичким и безбедносним питањима говоре о спортским медаљама.

– Рекао сам док смо се возили да смо добили дивну добродошлицу. Стајали смо на платформи када сам рекао да ће ваши ватерполисти стајати на истој таквој као ми – рекао је Бајден, коментаришући дешавања на Олимпијским играма. – Моја посета је кратка, али мислим да смо много постигли. Знамо се дуго.

 

Шетња Скадарлијом

Премијер Александар Вучић и његов гост, амерички потпредседник Џозеф Бајден прошетали су синоћ, после службених састанака, београдском Скадарлијом. Један оркестар одсвирао је песму Звонка Богдана „Крај језера једна кућа мала...”, а Бајден је уз њене звуке кратко плесао с вокалном солисткињом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести