СБ УН: Подељена мишљења о ситуацији на КиМ и улози Унмика

ЊУЈОРК: Представници западних земаља, сталних чланица СБ УН, позвали су данас да се прореде седнице тог тела посвећене раду УНМИК-а и ситуацији на Косову и да се размотри смањење обима и, на крају, укидање Мисије УН на Косову, чему се оштро противе, уз Србију, представници Русије и Кине.
SB UN
Фото: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, ilustracija

Већина амбасадора земаља чланица СБ УН је, током дебате на данашњој седници о Косову, позвала на брзо формирање нове косовске владе, али и на обнову бриселског дијалога и наставак нормализације односа Београда и Приштине као важног процеса за цео Западни Балкан. 

Представница САД Мишел Сајсон оценила је да је Мисија УН на Косову "изгубила разлог постојања" и затражила да се она постепени смањи и на крају укине, а да се представљање извештаја и седнице посвећене њеном раду одржавају на шест, уместо на три месеца.

"Косовска влада је одавно показала да је способна да управља и Савет треба да призна да је Косово остварило значајан развој", истакла је она, позвавши све државе које нису признале Косово да то учине и да подрже његово чланство у међународним организацијама укључујући УН и Интерпол.

Заменица америчке амбасадорке у УН позвала је лидере Београда и Приштине да наставе процес нормализације односа и да поштују договорено у Бриселу.САД су затражиле и да Косово што пре формира нову владу, ратификује споразумса Црном Гором и учини кораке ка изградњи мултиетничког друштва.

Ставу САД о укидању УНМИК-а придружили су се и представници Француске, Британије и Јапана, а такав став претходно је изразила амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку.Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја рекао је, међутим, да Русија у садашњим околностима не види основу за смањење обима Мисије УН на Косову, истакавши да "УНМИК остаје значајан инструмент за међународно праћење тамошње ситуације".

Он је оценио и да "косовски пројекат наставља да пропада" и да Приштина потпуно некажњено наставља да не испуњава договоре из Брисела. Небензја је позвао међународну заједницу да учини шта треба и обезбеди поштовање Срба на Косову који су изложени нападима у физичком смислу и на своју имовину.

"Многе делегације представљале су нама данас дивну слику са Косова али то се са нашим виђењем ситуације не подудата. Косовски пројекат и даље паказује своју неодрживост", рекао је он.Руски представник подсетио је да победници на изборима на Косову ни два месеца од избора још нису почели са нормалним функционисањем.

"Није остварен ни најмањи напредак по питању ЗСО, па позивамо посредника у дијалога да осигура гаранције за поштовање права Срба и заштиту њиховог верског наслеђа", навео је он.Указао је на случајеве физичких напада на Србе и њхову имовину, а како наводи, посебно забрињавају покушаји узурпирања имовине СПЦ.

Такође, албанске власти на КиМ игноришу захтеве за реконструкцију српских цркава и манастира, као што је православна црква у Приштини."Када је реч о намерама Приштине за чланство у Унеско треба то узети у обзир", река је он.Како је рекао представник Русије, нема више никаквих препрека за почетак рада Специјалног суда и очекују се прве информације о њиховом раду.

Такође навео је и да се на Косову врбују људи који одлазе да се боре на страни екстремиста на Блиском истоку.Представник Кине је, такође, оценио да Савет безбедности УН треба да остане посвећен ситуацији на Косову и задржи посредничку улогу, истакавши да "не треба понављати грешке из историје".

Изразивши подршку што скоријем наставку дијалога Београда и Приштине и примени договореног уз изградњу узајамног поверења, он је позвао и на уздржавање од акција које би могле довести до тензија.Британски амбасадор у УН Мајкл Рајкрофт такође је позвао Косово да брзо формира владу и да се вратити на пут европских интерграција, а то, како је навео, значи обновити дијалог "између две независне државе".

Такође је оценио да буџет УНМИК-а не би требало да се повећава, већ да се смањује, изразивши разочарење што се то догађа после три седнице на којима су неке чланице тражиле смањење буџета Мисије."Време је да се Мисија смањи, ситуација на Косову да не буде више тема. Линије на мапи су повучене, фиксиране су и неће се мењати", закључио је он.

Представница Француске позвала је Косово да брзо формира владу, која ће спроводити кључне реформе. Она је оценила да будућношћу Косова не треба више да се бави СБ УН, већ сматра да је то тема дијалога у којем посредује ЕУ. "Очекујемо да све што је договорено у Бриселу буде што пре примењено, укључујуци Заједницу српских општина као кључни елемент дијалога", рекла је она, позвавши Београд и Приштину да наставе дијалог, али и да се уздрже од свих беспотребних провокација. 

Представник Украјине изразио је наду ће нова косовска влада имати као приоритет дијалог и нормализацију односа са Београду, и охрабрио лидере обе стране да покажу одговорност и наставе дијалог, без националистичке реторике. Поздравио је иницијативу председника Србије Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову, изразивши очекивање да ће се она преточити у конкретне кораке.

Сличну поруку послао је и представнике Италије, оценивши да запаљива реторика припада прошлости, док нормализација односа важна за цео регион и охрабривши обе стране да обнове дијалог. Представник Јапана се заложио за смањење присуства Унмика на Косову и за ређе одржавање седница у СБ УН.

Јапан поздравља иницијативу Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову и потребу за проналажењем трајног решења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести