СДА и Џаферовић: Вучић да се огради од Додика

САРАЈЕВО: Вучић треба да се огради од Милорада Додика, поручује се у реаговањима из Сарајева на данашњи сусрет председника Србије Александра Вучића са представницима Срба из Црне Горе и БиХ, међу којима је био и српски члан Председништва Босне и Херцеговине.
dzaferovic
Фото: predsjednistvobih.ba, arhiva

Члан Председништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић прокоментарисао је данашњи састанак у Београду поруком да Милорад Додик без потребе иде у Београд, јер ће се, како наводи, о питањима која се тичу Босне и Херцеговине одлучивати искључиво у Босни и Херцеговини.

"Уместо што без потребе диже тензије у БиХ и региону, боље би му било да се окрене поштовању Дејтонског мировног споразума, Устава БиХ и одлука Уставног суда БиХ, и да деблокира рад државних институција", навео је Џаферовић, преноси сарајевски портал Вијести.

Он приговара и да је забрињавајуће "блага и неутрална реакција председника Србије Вучића на данашњи Додиков иступ, као и на раније иступе".

"Ако Вучић заиста поштује Дејтонски мировни споразум, суверенитет и интегритет Босне и Херцеговине, као што тврди, онда и Додику и свима око Додика мора јасно рећи да је сецесија немогућа, да се одлуке Уставног суда морају поштовати, а институције државе Босне и Херцеговине не смеју блокирати, навео је Џаферовић.

Из странке СДА је саопштено "да су претње Додика сецесијом, изречене у Београду у присуству патријарха СПЦ-а и председника Србије, поново прошле без јасног и недвосмисленог ограђивања званичног Београда од политике усмерене против Босне и Херцеговине, што много тога говори".

Ако Србија, како тврди њен председник, заиста поштује Дејтонски мировни споразум, суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, онда је крајње време да Вучић са речи пређе на дела, наводи се у саопштењу, пренео је сарајевски портал.

Додају да СДА никада неће пристати на Додикове ултиматуме и да би он морао да поштује Дејтонски мировни споразум, Устав БиХ и да деблокира државне институције, јер, како тврде, криза коју је поново проузроковао, највише штете ће нанети управо њему и ентитету РС.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести