Шеф дипломатије Републике Кабо Верде: Рачунајте на нас

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је с колегом из Републике Кабо Верде (Зеленортска острва) Луиш Филипе Лопес Таварешом, који је поручио да Србија може да рачуна на ту афричку, земљу и у напорима да очува свој националне интересе по питању Косова.
dacic kabo verde
Фото: Tanjug( MSP/ Ognjen Stevanović)

Србија може имати поверења у нас. Ми смо правна, деморкатска, држава која држи реч и која жели са Србијом да има одличне одосе. Рачунајте на нас да се боримо са вама за ваше националне интересе, рекао је Тавареш новинарима на заједничкој конференцији с Дачићем.

Тавареш је рекао да жели да односи две земље буду пример не само за сарадњу са афричким земљама већ и за цео свет и оценио да је данашње потписивање Меморандума о сарадњу у МСП корак на том путу.

Остаћемо заувек зелени, у складу с нашим именом, рекао је Тавареш коментаришући мапу коју ми је показао Дачић да би “разбио” причу Приштине да их већина света подржава, а на којој су државе подељене у две боје црвену и зелену у доносу на то да ли признају или не признају независност Косова.

Тавареш је рекао да ће две земље захваљући доброј вољи која постоји, развијати односе у области економије, туризма, културе, информационих и комуникационих технологија. 

Рекао је да се никада ни у једној земљи источне Европе није осетио као код куће и додао да су га освојили искреност, пријатељство, дух хуманизма.

Дачић је рекао да ће Србија у Републици Кабо Верде отворити почасни конзулат, док је Тавареш од Београда затражио да му нађу Србина или Српскињу која ће бити почасни конзул његове земље у Београду.

Кабо Верде није имао интереса да учествује у нашим напиорима у очувању територијалног интегритета, али је то урадио као прави пријатељ, рекао је Дачић и додао да ће обе земље почети да раде на међусобном укидању виза.

Он је односе две земље оценио као добре, али је додао они нису развијани још од времена бивше Југославије, када је Јосип Броз Тито подржавао борбу афричких земаља за независност. 


Брнабић: Захвалност Републици Кабо Верде

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је у разговору с министром иностраних послова и заједница и министром одбране Републике Кабо Верде, Луишом Филипе Лопеш Таварешом, да две државе традиционално негују пријатељске односе и међусобно уважавање, на основу којег можемо да градимо и унапређујемо економску, културну и друге видове срадње и продубљујемо политичке односе.

Брнабић је изразила захвалност Републици Кабо Верде на чврстом ставу у непризнавању једнострано проглашене независности Косова, истичући да је за Србију то најважније национално питање. 

Премијерка је, такође, захвалила за подршку Србији у добијању статуса придруженог посматрача у Заједници земаља португалског говорног подручја у јулу ове године и изразила уверење да ће наше две земље у тој организацији блиско сарађивати, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.


Дачић је оценио да ће Меморандум допринети развоју односа Србије и Кабо Верде, који су некада, захваљујући и њиховим студентима који су овде струдирали, били добри.

Они су били мост између нас, рекао је Дачић и додао ће управо један бивши студент бити амабасадор у Бриселу који ће бринути о односима са Србијом. 

Дачић је подсетио да је Србија недавно постала члан Лузофоније, уније земаља португалског говорног подучја, од којих већина, чак и оне најутицајније, нису признале независност Косова. 

Република Кабо Верде је острвска држава, смештена у северном делу Атлантског океана, у региону западне Африке.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести