Шеј: НАТО кампања била легитимна и оправдана

ПРИШТИНА: Портпарол НАТО-а током бобардовања тадашње Савезне Републике Југославије 1999. године Џејми Шеј рекао је за РТК2 да кампању алијансе и даље види као легитимну и оправдану.
1
Фото: EPA PHOTO/BELGA/JACQUES COLLET - Архивски снимак

Он сматра да НАТО није имао другог избора осим употребе силе, пошто је Слободан Милошевић одбио мировни споразум из Рамбујеа. 

Шеј је изнео оцену да је Милошевић у Србији водио “бруталну кампању” против народа на Косову и Метојиији, чинећи, како је рекао, бројне повреде људских права. 

Он тврди да је НАТО за свој поступак имао подршку јавности, парламената и широке међународне заједнице јер, како је навео, нико није желео да се понови оно што се десило у Босни од 1992. до 1995. године када је међународна заједница била веома спора у предузимању одлучујућих корака.

Шеј је оценио да је могуће постизање свеобухватног споразума између, како је рекао, “Србије и Косова као две независне земље”.

Он је додао да је неопходан стални ангажман САД и ЕУ да принуде Приштину и Београд да постигну споразум.

"Двадесета годишњица од завршетка рата треба да буде могућност да се гледа у будућност, а не у прошлост. Јасно је да је изнад свега потребан споразум Приштине и Београда који обавезно треба да обухвати признање Косова као независне земље", рекао Шеј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести