Селаковић: 24 мађарске компаније уложиће у Србију 130 милиона евра

БУДИМПЕШТА: Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да ће 24 мађарске компаније у наредном периоду у Србији уложити 130 милиона евра и додао да тај новац неће отићи само у Војводину, већ и јужно од Саве и Дунава.
selakovic FBakic
Фото: Dnevnik.rs

На заједничкој конференцији за медије са мађарским колегом Петером Сијартом у Будимпешти, Селаковић је захвалио Мађарској што даје импулс својим компанијама да улажу на српском тржишту и истакао да ће то још додатно ојачати привредну сарадњу две земље.

Посебну захвалност шеф српске дипломатије упутио је Мађарској због подршке нашој земљи у европским интеграцијама и нагласио да се данас глас Србије, преко Мађарске, у Бриселу много јаче чује него раније.

"Када једнога дана Србија и формално постане део европске породице, као што историјски јесте, једну од највећих захвалности за то Србија ће дуговати управо Мађарској", подвукао је Селаковић.

Истакао је да је та подршка видљива на свим нивоима власти, од мађарског председника, преко премијера Виктора Орбана, али и свих министара у Влади Мађарске.

Селаковић је казао и да је његова посета Мађарској прва посета једној суседној земљи, са којом је, истиче, Србија у претходном периоду од добросуседских изградила пријатељске односе.

"Данашњи састанак је прилика да утврдимо те пријатељске односе и да разговарамо о ономе што нас везује и што још нас још више може везати", рекао је Селаковић.

Током састанка, додаје, било је речи о енергетици и потреби Мађарске и Србије да се квалитетније снабдевају гасом.

Селаковић је подсетио да је Србија завршила изградњу свог дела гасовода од бугарске до мађарске границе и изразио наду да ће Мађарска за две године, када изгради свој део гасовода, добијати гас из Турског тока.

"Тако ћемо учинити наше привреде сигурнијим и боље их снабдети гасом, а то ће утицати и на заштиту животне средине", рекао је Селаковић.

Поручио је да гас нема националност, већ цену, и нагласио да ће Србија куповати онај гас који има најнижу цену, али и који најлакше може доћи до наших домаћинстава.

Тема разговора, додаје Селаковић, била је инфраструкура, тачније изградња брзе пруге од Београда до Будимпеште која би, истиче, требало да допирнесе бољем протоку робе, већој конкурентости, али и учесталија, сигурна и брза путовања за туристе.

"Уверени смо да епидемија неће вечито трајати и да ће се Срби и Мађари посећивати, да ће Мађари долазити у Београд и Нови Сад, али и јужније од српске престонице", рекао је Селаковић.

Српски министар захвалио је Мађарској и на помоћи коју је Србији пружала у време пандмије вируса корона, што је, истиче, још један у низу примера пријатељске и добре међусобне сарадње.

Када је реч о националним мањинама, Селаковић је казао да је уверен да су мађарска национална мањина у Србији и српска национална мањина у Мађарској једна од најјачих алки ланца Србије и Мађарске.

Каже да је поносан Мађари у Србији, али и остали припадници националних мањина, имају сва права која су гарантована и грађанима Србије.

Он је захвалио Сијарту и премијеру Орбану што о томе говоре на свим светским форумима, додајући да је то за Србију од непроцењивог значаја.

Захвалио је и Мађарској што према српској националној мањини има пажљив и брижан однос, а посебно, каже, према Српској православној цркви, Епархији будимској.

Навео је да када се у историји српско-мађарских односа све одузме и сабере, било много више векова пријатељства и сарадње и додао да данас не постоји област живота у којој та сарадња није присутна.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести