Селаковић: Хоће ли неко из централне Србије да оде и живи на КиМ?

Селаковић је на седници Скупштине на којој се расправља о закључцима Извештаја ЕК о напретку Србије у 2020. години казао да тема КиМ никога у Европи и свету до пре неколико година није интересовала
nikola-selakovic1_0.jpg Foto Tanjug/video
Фото: Tanjug

БЕОГРАД: Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да нико Србију не условљава признањем независности Косова и Метохије како би постала чланица ЕУ, али и истакао да се поставља питање како убеђивати Србе у јужној покрајини да остану тамо да живе, где малтене нико из централне Србије није спреман да оде и живи.

Селаковић је на седници Скупштине на којој се расправља о закључцима Извештаја ЕК о напретку Србије у 2020. години казао да тема КиМ никога у Европи и свету до пре неколико година није интересовала, односно да је за већину Косово било независно и није се имало шта причати о томе.

Бриселски споразум, који је потписан пре седам година, вратио је, каже, ту тему за сто и донео мир у јужној покрајини.

Додао је да су потписници споразума у првом тренутку били нападани, а да се данас за тај споразум сви држе.

"Тај споразум нам је сачувао мир, нисмо имали егзодусе, паљење светиња, вратио нас је за сто и почели смо да разговарамо о стварима о којима немамо исто мишљење и ставове", казао је Селаковић.

Међутим, како је навео, на Космету имају четири општине где нема ниједне "српске главе", као и да су Срби народ чијих је припадника све мање из године у годину у последњих 80 година.

"Не само да немамо ниједну једину српску главу тамо, него што многи којима је лако да о томе говоре из Београда не би отишли да живе тамо. Лако је нама да о томе одавде говоримо", казао је Селаковић.

Додао је да треба добро размислити о младим људима који имају 21 годину, а живе на Космету, који су рођени након доласка међународних снага на КиМ, који никада у својим местима нису видели српског полицајца и војника на улици и запитао која је то перспектива која може њима да се понуди.

Селаковић је о КиМ говорио пошто је самостални посланик Владан Глишић рекао да неће да гласа за Предлоге закључка поводом представљања извештаја ЕК о Србији, између осталог, и због тезе да “ЕУ нема алетернативу”.

Глишић је упитао и шта ће Србија да ради када јој буде саопштено да Косово не може да буде део Србије.

“Одлука о томе да ли ће Србија бити део ЕУ не зависи од нас и наше воље, већ кад њима буде одговорало”, рекао је Глишић.

Он је додао да смо сведоци непрекидних померања рокова у којима би Србија требало да постане члан ЕУ, те да је понижење да “нам Лајчак кроји Устав”, на шта је Селаковић одговорио да Устав кроје грађани Србије.

Ja
28.12.2020 • 17:49
Kad ce sve da bude dobro na kosovu vraticese narod svojim ognjistima ima ih i preko 100 000 i vise
EUR/RSD 117.2767
Најновије вести