Селаковић и Шмид: Снажно партнерство Србије и ОЕБС-а

БЕОГРАД: Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Београду са генералном секретарком ОЕБС-а Хелгом Шмид која је поручила да партнерство Србије са том организацијом остаје снажно и похвалила Србију за допринос стабилности у региону, али и шире.
selakovic
Фото: Танјуг (видео)

Министар Селаковић је после састанка са Шмид, на заједничкој прес кондеренцији рекао да Србија ОЕБС сматра једном од најзначајнијих регионалних безбедносних организација која данас представља платформу за дијалог и јединствен формат за суочавање са безбедносним изазовима не само у Европи, него и шире.

Селаковић је казао да је са Шмид разменио мишљења и ставове о томе како виде будући рад организације, истучући да Србјиа са ОЕБС-ом има изузетно добру сарадњу.

Шеф српске дипломатије је подсетио генералну секретарку ОЕБС-а на посвећеност Србије тој организацији и њеним принципима што је, како каже, дошло до изражаја нарочито током, председавања ОЕБС-ом 2015.године, али и током председавања Форумом за безбедносну сарадњу 2017. године.

"У сусрет 50. годишњици Хелсиншког завршног акта, изразио сам спремност да заједно са другим државама уцесницама ради на реафирмацији принципа ОЕБС-а, нарочито оних који су утврђени тим актом", рекао је Селаковић.

Указао је на специфичност Србије у којој, за разлику од остале 52 државе учеснице, постоје две мисије ОЕБС са седиштима у Београду и Приштини и истакао да је наша земља посебно поносна на сарадњу са мисијом у Београду која, како каже, даје несебичан и значајан допринос реформским процесима у Србији усмереним на стварање квалитернијег, уређенијег и ефикаснијег друштва.

Додао је да је са Шмид разговарао и о функционисању мисије ОЕБС-а на КиМ и да је упознао генералну секретарку са последњим дешавањима у јужној покрајини, у септембру и октобру.

Селаковић је Шмид упознао са, како је рекао, нарастујућим тензијама на КиМ и чињеницом да је у последњих 10 месеци број етнички мотивисаних напада на српско становништво значајно повећан.

"Важан аспект разговора о КиМ је функционисање мисије ОЕБС са седиштем у Приштини коју сматрамо најважнијим међународним статусно неутралним присуством од стране једне регионалне међународне организације на терену, а које се реализује у складу са Резолуцијом 1244 УН", нагласио је министар.

Навео је да је са Шмид разговорао и о стању у региону и да ју је упознао са позицијама Србије у односу на дешавања у региону истичући посвећеност Србије изградњи добросуседских односа, очувању стабилности и јачању регионалних интеграција.

"Посебно нагласивши иницијативу Отворени Балкан као и све што је усмерено ка јачцању комуникације међу државама у нашем региону, али и јачању сарадње између грађана наших држава", казао је министар.

Захвалио је генералној секретарки на посвећености коју, како је рекао, показује према региону и интересовању и разумевању за питања и изазове са којима се суочавамо.

"У Србији имате искреног и поузданог партнера, желимо да нам долазите чешће и да ваше присуство буде подршка нашим напорума да од Србије створмо још уређеније и стабилније друштво, али и неког ко ће, поступајући одговорно и мудро давати кључни допринос очувању стабилности и мира у региону и промоцији најбољих европских вредности", поручио је Селаковић.

Генерална секретарка ОЕБС-а истакла је да је разговор са Селаковићем био конструктиван и да су истакли значај улоге ОЕБС-а као највеће међународне безбедносне организације која има јединствени приступ миру и безбедности.

"Мир и безбедност треба гледати у контексту економских и еколошких питања, али и везано за људска права", рекла је Шмид.

Поручила је да партнество ОЕБС-а са Србијом остаје снажно и додала да је Србија, још од председавања том организацијом 2015.године, доприносила стабилности у региону и шире.

Како је рекла, на састанку је разговарано о реформама и напретку Србије, раду Мисије ОЕБС-а у Србији, као и реформама у безбедносном сектору што ће, како је истакла, полицију учинити бољом и у служби грађана.

"Наша мисија ће наставити да подржава имплементацију законодавства и реформи како би се достигли зацртани циљеви", поручила је Шмид.

Похвалила напоре Србије за остваривање контаката међу грађанима региона истичући да је Србија предводник регионалних иницијатива и да је показала посвећеност добросуседским односима.

Током прве посете Србији у својству генералног секретара ОЕБС, Шмид ће се састати и са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, председником Народне скупштине Ивицом Дачићем, повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић.

Предвиђено је и да се током боравка у Београду састане са представницима Женске парламентарне мреже, са представницима цивилног друштва и партнерима ОЕБС, као и са особљем мисије ОЕБС у Србији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести