Селаковић: Каунда припадао нараштају великих људи

ЛУСАКА: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић присуствовао је данас у Лусаки, као изасланик председника Србије Александра Вучића, сахрани првог председника Замбије Кенета Каунде, који је на челу те афричке државе био од 1964. до 1991. године.
selakovic
Фото: Youtube Printscreen

Селаковић је, обраћајући се грађанима Замбије и афричким државницима који данас одају пошту преминулом, истакао да је председник Кенет Каунда припадао је нараштају великих људи, који су многим народима подарили слободу и независност, саопштило је Министарство спољних послова.

„Српски народ је према поносном народу Замбије, и оцу њене независности кроз читаву историју наших односа гајио велико пријатељство. Грађани Србије су поносни што су, у време социјалистичке Југославије коју је предводио председник Тито, у оквиру Покрета несврстаних сарађивали са председником Каундом на изградњи праведнијег, слободнијег и хуманијег света. Ми до данас остајемо одани тим вредностима“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије поручио је да обични људи умиру, а са њима и њихово невелико дело, али да дело дивова попут председника Каунде никада не умире, јер наставља да живи у духу народа и остаје трајни легат и путоказ потомству.

„Делим на овај тужни дан бол народа Замбије, али уверен сам да ће он наставити да поносно и победоносно корача путем који је утро председник Каунда. У име председника Србије Александра Вучића и српског народа упућујем последњи поздрав нашем великом пријатељу и узору свих слободољубивих нација“, поручио је Селаковић.

Сахрани су, између осталих, присуствовали председник Гане Нана Акуфо-Адо, председник Малавија Лазарус Чаквера, председник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва, председник Боцване Могвеци Масиси, председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса, председник Кеније Ухуру Кењата, председник Мозамбика Филипе Њуси.

Министар Селаковић ће у Лусаки имати низ билатералних сусрета са званичницима афричких земаља.

Одржана комеморација Кенету Каунди у Лусаки

Лидери и високи представници бројних земаља окупили су се данас у Лусаки да заједно са грађанима Замбије одају почаст Кенету Каунди, оснивачу те државе и кључној фигури у покрету за независност од Велике Британије.

Државна комеморација првом председнику Замбије, који је преминуо у 97. години, одржана је на стадиону у Лусаки уз присуство бројних угледних гостију из иностранства, међу којима је био и министар спољних послова Србије Никола Селаковић као изасланик председника Републике Александра Вучића.

У Каундину част испаљен је 21 почасни плотун и изведен прелет војних авиона, преноси ББЦ.

Након његове смрти, влада је прогласила тронедељну националну жалост, а његово тело је пронето широм земље како би му становништво одало последњу почаст.

Председник Замбије Едгар Чагва Лунгу прогласио је за државне празнике дан комеморације и сахране, која ће бити одржана следеће недеље као приватна церемонија.

Каунда је снажно подржавао напоре да се оконча апартхејд у Јужној Африци, а такође је био највећи присталица ослободилачких покрета у Мозамбику и садашњем Зимбабвеу.

Говорећи на церемонији, председавајући Афричке уније Муса Факи Махамат рекао је да је Каунда великан међу људима и последњи од оснивача који су изборили независност не само својој земљи.

Каунда је један од последњих из генерације афричких владара који су се борили против колонијалне владавине, а постао је председник након што је Замбија стекла независност 1964. године.

У спољној политици, доследно се држао политике несврставања и био је председавајући тог Покрета од 1970. до 1973. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести