Селаковић: Неприхватљиво избегавање Приштине да формира ЗСО

БЕОГРАД: Министар спољних послова Никола Селаковић током састанка са замеником помоћника државног секретара и специјалним представником за Западни Балкан Стејт департмента Метјуом Палмером поручио је да је неприхватиљво избегавање Приштине да испуни своје обавезе, пре свега ЗСО, а да запаљива реторика Аљбина Куртија не доприноси наставку дијалога.
nikola selakovic, FoNet
Фото: FoNet

Селаковић је истакао да је дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, једини прави пут за постизање одрживог договора две стране.

Подвукао је да је кључан компромис који подразумева одговоран и озбиљан приступ и рекао да ће Србија наставити да учествује у разговорима у доброј вери и да је спремна за наставак дијалога.

"Сматрамо неприхватљивим избегавање Приштине да испуни своје обавезе, пре свега формирање Заједнице српских општина, уз инсистирање само на узајамном признању", нагласио је Селаковић и додао да актуелна запаљива реторика Аљбина Куртија никако не доприноси стварању погодне атмосфере за наставак дијалога.

Такође, министар је рекао да је договор о нормализацији економских односа из Вашингтона комплементаран са активностима ЕУ и да је корак у правцу нормализације односа Београда и Приштине.

Изразио је забринутост због учесталих физичких напада на објекте СПЦ у протеклом периоду на КиМ и указао да је недавно манастир Високи Дечани уврштен, од стране организације "Европа Ностра", на листу седам најугроженијих споменика културе у Европи.

Министар је захвалио Палмеру на посети манастиру Високи Дечани и сусрету са епископом рашко-призренским Теодосијем и игуманом Савом Јањићем пре два дана, као и на изјави датој том приликом у вези са манастирском имовином.

Селаковић је, такође, навео да је унапређење свих области сарадње са САД један од спољнополитичких приоритета Србије и указао да је наша земља опредељена за што интензивнију сарадњу са актуелном америчком администрацијом.

Истичући важан јубилеј који се обележава ове године - 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД, Селаковић је изразио наду да ће, у складу с условима пандемије, та важна годишњица бити адекватно обележена.

Такође, очекује и да би посета на високом нивоу била демонстрација опредељености америчке стране за унапређење односа са нашом земљом.

Када је у питању економска сарадња, министар је истакао опредељење за њено интензивирање, нарочито имајући у виду потенцијале за унапређење привредних активности.

Шеф српске дипломатије је рекао да је за Србију од кључног интереса очување мира и стабилности у региону и оријентација региона ка што интензивнијој економској сарадњи и, у том смислу, истакао је да унапређење добросуседских и узајамно корисних односа представља темељно и непромењиво полазиште укупне спољне политике Србије.

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, Селаковић је захвалио на континуираној подршци Вашингтона нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ, чему је Србија посвећена као свом приоритетном стратешком опредељењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести