Селаковић: Односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу

БЕОГРАД: Министар спољних послова Никола Селаковић после састанка са мађарским колегом Петером Сијартом истакао је да су односи Србије и Мађарске на историјски највишем могућем нивоу и да су они резултат учесталих активности између званичника две државе и добрих односа председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана.
selakovic
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Селаковић и Сијарто су данас потписали Протокол о колокацији, а шеф српске дипломатије је навео да су потписали три веома важна протокола који прате Меморандум о колокацији.

Успостављена је комуникација на тромесечном нивоу, а Меморандумом је предвиђено да Србија и Мађарска узајамно, тамо где једна од две државе нема своје дипломатско конзуларно представништво, користи просторије амбасаде државе која има.

Селаковић каже да су данас конкретно потписали да нашу амбасаду Мађари могу да користе у Лусаки, а да српске дипломате могу да користе мађарске амбасаде на Малти, али и у Сантјагу, односно Чилеу.

"Важно је да су односи две државе заиста пријатељски, ова три протокола која смо данас потписали представљају фактички стратешко партнерство пре споразума о стратешком партнерству јер када са неким делите вашу амбасаду, ваш конзулат, онда је то неко у кога имате максимално поверење. Између Мађарске и Србије је изграђено озбиљно поверење пријатеља, добрих суседа, могу слободно да кажем, два све више братска народа", казао је шеф српске дипломатије.

Истичући да се Србија и Мађарска заједно боре против пандемије ковид 19, Селаковић је честитао Мађарској на успесима које изразито прави на плану борбе против ковида у последње време и захвалио се на мађарској несебичној помоћи Србији у виду медицинске опреме и респиратора намењених Клиничком центру Војводине и у Сенти, али и помоћи која је из Мађарске отишла у Бањалуку.

Селаковић је истакао да је економска сарадња са Мађарском на изузетном нивоу и у том смислу навео да је трговинска размена две земље у прошлој - ковид години забележила раст и износила је 1,940 милијарди евра.

Каже да је Мађарска међу државама ЕУ постала трећи по реду трговински партнер Србије и додаје да је све веће интересовање мађарских инвеститора за Србију.

Захвалио је Мађарској на подршци Србији у евроинтеграцијама и навео да та земља подржава отварање свих оних поглавља за које је Србија спремила преговарачку позицију, којих је у овом тренутку чак и више од пет и то не само поглавља 2, 3, 14, 21 и 27, већ и поглавље 10 и 22.

Када је реч о сарадњи две државе по питању односа према националним мањинама, Селаковић каже да се мађарске власти изразито брину о српској националној мањини, као и представницима Српске православне цркве.

"За нас је од изузетно велике важности што Мађарска од маја месеца преузима председавање Комитетом министара Савета Европе. То је веома важно за нас имајући у виду најаве да Приштина аплицира за чланство у Савету Европе", казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије истиче да се наставља заједничко спровођење пројеката у инфраструктури, саобраћају, економији.

Каже да се убрзано гради први део пруге Београд - Будимпешта, а да ће следеће године бити завршена прва деоница од Београда до Новог Сада, да се наставља градња ка Суботици, али и да се 29. марта очекује да буде објављен јавни позив за реконструкцију пруге Суботица - Сегедин - Баја.

Селаковић је навео и да се очекује да, у складу са епидемиолошком ситуацијом, буде одржана шеста заједничка седница две владе те да ће се на дневном реду наћи и споразум о стратешком пријатељству између две земље.

Путовања између Србије и Мађарске без ограничења

Министар спољних послова Никола Селаковић истакао је данас да не постоји препрека да се између Србије и Мађарске постигне договор о путовањима без ограничења у смислу вакцина против вируса корона и очекује да се ЕУ, одлучујући о том питању, држи темељних европских вредности.

Селаковић је на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом, а одговарајући на најаве из Брисела да постоји могућност да се у земље ЕУ путује само уколико је неко вакцинисан вакцинама одобреним у Унији, подвукао да су европске вредности слобода кретања, али и немешање онога што многи зову геополитиком са оним што се у Србији назива заштита здравља грађана.

"Са наше стране ја не видим ни једну једину препреку да се између Србије и Мађарске непостигне тај договор о путовањима која су без те врсте ограничења када су у питању они који су вакцинисани, а с друге стране очекујем да се ЕУ одлучујући о једној оваквој ствари држи онога што јесу темељне европске вредности, а то је и слобода кретања и немешање геополитике са оним што ми називамо заштитом здравља грађана", казао је Селаковић.

Истиче да на првом месту када се вакцинише становништво то се чини да би га заститили од смртоносног вируса, а не да бисте му омогућили да путује, након чега се тек отвара питање путовања.

"Србија и Мађарска демонстрирају у свом поступању у оваквој ситуацији да су на највише место међу својим приоритетима ставиле заштиту здравља својих грађана. Да смо могли раније да добијамо вакцине, ишли бисмо раније у вакцинацију и заштитили бисмо многе животе наших грађана који нису успели да преживе ову опаку и тешку болест", поручио је шеф српске дипломатије.

Како је навео, и Србија и Мађарска ће наставити да вакцинишу своје грађане што ће, сматра, бити од велике користи за грађане на првом месту, а уз то и за привредне системе и економије две земље.

Селаковић је навео да закључно са јучерашњим даном, у Србији вакцинисано преко два милиона и 50.000 грађана и позвао је све у Србији, али и у Мађарској, да наставе са вакцинацијом, да се на тај начин заштите и буду поносни на своје државе које су на овом тесту показале како се брине о здрављу грађана.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести