Селаковић: Реформе и регионална сарадња за бољу будућост

БРИЖ: Министар спољних послова Србије, Никола Селаковић каже да је Србија посвећена ЕУ интеграцијама, а да ту посвећеност показује првенствено кроз унутрашње реформе и регионалну сарадњу.
selakovic
Фото: Танјуг (видео)

Селаковић је на Конференцији ”Разговори о будућности Европе- перспектива и улога Западног Балкана”, у организацији Колеџа Европе из Брижа нагласио важност свеобухватности дебате која се тренутно води о будућности Европе и позвао на јачање опипљивих веза између људи и институција ЕУ и Србије.

”Посвећеност Србије ЕУ интеграцијама је видљива кроз реформски процес где нам је фокус на владавини права. Поносни смо што смо у последњих годину дана урадили одличан посао што је препознато у извештају Европске комисије”, изјавио је Селаковић.

Шеф дипломатије Србије каже да је за Србију од посебног значаја ангажман у ЕУ регионалним иницијативама као и сама сарадња међу суседима на Западном Балкану.

”Србија има осам суседа, а регионална политика и сарадња су највиши приоритет наше спољне политике. Морамо да нађемо начин да продубимо ту сарадњу. Не ради су само о учешћу у постојећим иницијативама, већ и о промоцији нових иницијатива, као што је Отворени Балкан, чему су веома посвећени и Влада Србије и председник Александар Вучић”, поручио је Селаковић.

Селаковић констатује да су регионалне иницијативе важне како из угла економске сарадње тако из перспективе демографије као једног од, према његовим речима, најважнијих питања за европски континент.

Он наводи да цео регион Западног Балкана има око 17, 5 милиона људи, што је мање од једне чланице као што је Румунија, при чему је БДП целог региона 0,6 процената БДП-а ЕУ.

”Ако наша улога и позиција не буду добро препознате онда ће ови проценти да буду још мањи, а тада ће све наше билатералне разлике да буду бесмислене. Хајде зато да сарађујемо тамо где немамо проблема и да наш први приоритет буде економска сарадња”, нагласио је Селаковић.

Селаковић је током свог обраћања другим шефовима дипломатија из региона који су учествовали на Конференцији у Брижу, закључио да је међусобни дијалог најбољи начин за унапређење регионалне сарадње, али и допринос Западног Балкана будућности Европе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести