Селаковић: Влада колико сутра о смени амбасадора Зуровца

БЕОГРАД: Шеф дипломатије Никола Селаковић изјавио је вечерас да ће Вада Србије колико сутра разматрати одлуку о смени амбасадора Николе Зуровца који је хитно из Варшаве позван на консултације због петиције у вези с којом се није консултовао с Министарством.
Nikola Selaković Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Данас је требало да будем у Пољској, договарали смо озбиљну посету, али дан уочи тога званичници су почели да отказују састанке кад смо сазнали да је главни разлог наш амбасадор, рекао је Селаковић и нагласио да се свугде у свету то што учини амбасадор сматра као чин иза којег стоји држава.

Министар каже да је његов потез да амбасадор буде позван на консултације, а да о смени одлучује влада.

Он је нагласио да одлука коју је донео нема везе са садржајем петиције и била би у сваком случају иста, јер се, каже, амбасадор није консултовао, "а у дипломатији свака реч обавезује".

Додао је да је амбасадор требало између осталог и да зна какав је став народа Пољске о ЛГБТ питањима.

Посета Варшави, како је навео, није отказана већ је одложена и већ је од пољских колега добио нове датуме.

Пољска је за нас изузетно важна, рекао је Селаковић за Курир ТВ и додао да је то земља чија је економија на шестом месту у Европи, чији је глас битан за Србију и у Унеску и када брани светиње на КиМ ...

Селаковић је извињење због бомардовања чешког председника Милоша Земана оценио као храбар потез "на који ниједан припадник српског рода није могао да остане равнодушан".

Извињење има више димензија, доживели смо то као једну врсту закаснеле правде и то је учинио председник Чешке који је у време агресије био председник владе. То је признање и нашој данашњох политици, огромно признање Вучићу. С друге стране, Земан је указао на традиционално пријатељство два народа, рекао је Селаковић.

Додао је да је то и емотиван тренутак, историјски дан и показатељ колико је данас Србија јака, али и да Земан није само јак на речима већ и на делу.

Селаковић је оценио да је самит Брдо-Бриони показао да се Приштина први пут као кривац и реметилачки фактор може идентификовати.

Покушавали су да нас прикажу као реметилачки фактор они који су мењали наше границе, који су на нас гледали као на волове, а на себе као на богове, рекао је Селаковић цитирајући латинску пословицу.

Министар је рекао и да не жели да коментарише идеје из Приштине да се документују злочини које су Срби починили и нагласио да они тиме показују колико им није стало до дијалога.

На питање о захтевима општинских одбора СНС за смену Небојше Стефановића, Селаковић је рекао да су одбори у саопштењу навели шта мисле, да је он учествовао у раду одбора на Врачару и да очекују седницу Главног одбора.

Све остало ће расправљати наши страначки орагани, рекао је министар.

Упитан да коментарише уједињење СНС и Српског патриотског савеза Александра Шапића, Селаковић је рекао да то показује колико је велика идеја и визионарство председника Александра Вучића.

Потврда тога је и епилог самита Брдо-Бриони и изјава Столтенберга, епилог тога је и фантастични сусрети и изванредна посета Чешкој и све оно, али и епилог су аутопутеви, болнице, школе, музеји, Храм Светог Саве, закључио је Селаковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести