Сет закона из области просвете у парламенту

БЕОГРАД:  Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас у парламенту да се измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања налазе пред посланицима због усклађивања са Законом о заштити податка о личности.
mladen sarcevic, Tanjug/Bojan Stekić
Фото: Танјуг/Бојан Стекић

Тај закон смо донели 2017.године и већ смо једном вршили измене и допуне које су биле везане за безбедност информација када су у питању ученици и студенти. Када је дошло до промене Закона о заштити података о личности ова материја није могла да се регулише подзаконским актима”, рекао је Шарчевић.

Шарчевић је указао да су измене Закона важне због увођења јединственог информационог система у просвети.Како је подсетио, сваки кандидат уписом у вртић добија јединствени образовни број који га прати кроз цело школовање, рекао је Шарчевић, те додао да се измене раде због додатних мера заштите.

На дневном реду је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о Националном оквиру квалификација Србије. Шарчевић каже да се морало приступити благој реформи средњег образовања, јер су формирани средњешколски ресурс центри у 10 градова Србије што ће се, каже, наставити.

Како је објаснио, потребе привреде за одређеном врстом радне снаге, њиховим сталним усавршавањем и компетенција уводи категорију да се образовање за одрасле може дешавати и кроз ресурс центре, а надлежна Агенција ће утврђивати да ли се производи добар кадар.

Када је реч о изменама Закона о средњем образовању и васпитању, Шарчевић је навео да се он усаглашава са два закона која је скупштина већ донела - о дуалном средњем образовању који се већ примењује, као и о дуалним студијама који још није у примени.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести