Шиб: 29. можемо припремити терен за дијалог о нормализацији

БЕОГРАД: Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб изјавио је данас да је идеја окупљања западнобалканских лидера 29. априла у Берлину да се "припреми терен" за дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа.
sib, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

"Ми се надамо да ће таксе ускоро бити укинуте и да ће се тиме створити услови за наставак дијалога", рекао је Шиб за Н1 телевизију. 

"Чињеница је да односи нису добри и да је дијалог обустављен, да не постоји комуникација. То треба превазићи. Треба га обновити и покренути. Таксе треба укинути и повући и самим тим обезбедити наставак дијалога", рекао је Шиб. 

Немачки дипломата је истакао да су таксе "за жаљење" и да је неспорно настојање да се убеде приштинске власти да их повуку.

"Надам се да ћемо ускоро постићи успех", рекао је Шиб и додао да ће се се тиме створити услови за наставак дијалога.

На питање какав је став Берлина о томе да ли би Београд требало да настави дијалог без обзира на таксе, он је рекао да се дијалог "у принципу може наставити", али да Берлин разуме став Београда.

"Можемо 29. априла припремити терен за дијалог о нормализацији", каже Шиб и истиче да организатори тог састанка не желе да пробуде превелика очекивања.

"Важно је да сви актери остану у комуникацији", каже немачки амбасадор.

Према његовим речима, циљ састанка са западнобалканским лидерима 29. априла у Берлину, је да се покаже ангажованост и посвећеност Западном Балкану.

"То није конференција, већ састанак са земљама Западног Балкана, а учествоваће и представници Словеније, Хрватске, као и представници ЕУ, Жан Клод Јункер и шефица европске дипломатије Федерика Могерини. Састанак треба да покаже да Западни Балкан и даље ужива високи приоритет како за Берлин, тако и за Париз", истакао је Шиб.

Амбасадор је нагласио да Немачка има "велике резерве" према решавању косовског питања променом граница и да то сматрају "проблематичним".

"Сматрамо да промене граница могу имати реперкусије на цео регион и због тога имамо велике резерве према томе. Постоји формат у коме се воде преговори о нормализацији уз последовање ЕУ. Кроз овај састанак се залажемо за то да преговори буду обновљени", рекао је Шиб.

Упитан да ли различити погледи Берлина и Београда на решавање косовског проблема утичу на односе две земље, амбасадор је рекао да су ставови обе стране познати, али да постоји добро партнерство.

За решавање косовског питања и процес европских интеграција Србије каже да су повезани процеси, али да су и паралелни процеси.

"С једне стране, постоји дијалог о нормализацији, за који се надамо да ће убрзо бити обновљен. С друге стране, постоји процес транзиције како би Србија била спремна за чланство у ЕУ. ТУ има 35 преговарачка поглавља, од којих се једно односи на питање Косова", нагласио је он.

Шиб сматра да отежан процес вођења дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине не треба да има последице на процес европских интеграција.

''Ми се искрено надамо да Србија напредује у тим поглављима 23 и 24 који се односе на владавину права. Ту има позитивних трендова, али има јошс увек и дефицита и великих очекивања и то треба покренути", нагласио је он.

Додао је да напредовање Србије у евроинтеграцвијама зависи од успешног спровођења реформи, а да је Немачка ангажован партнер и да жели да Србија што пре буде чланица ЕУ, али да све зависи од Србије.

Важно омогућити критичну расправу у медијима

Томас Шиб изјавио је данас да су медији од изузетног значаја за демократију и да је важно омогућити да новинари раде свој посао и да се у медијима одвија критичка расправа.

''Сматрам да је влада свесна да ту постоји проблем, премијерка се лично посвећује тој теми и имам утисак да се нешто дешава, а слобода медија јесте тема којој смо и ми посвећени'', рекао је Шиб ТВ Н1.

На питање да ли је нормално да у једном демократском друштву државни функционери "нападају" начин на који медији извештавају, он је рекао да не жели да коментарише појединачне догађаје и подвукао да је важно омогућити критичку расправу у медијима.

''Медији треба да критикују владу, али и влади треба омогућити да изрази свој став, али не на начин да се то поларизује. То треба да буде прагматична расправа без емоција. Важно је да се та улога медија испуни. За нас у ЕУ, то је веома важна тема коју помно пратимо'', навео је Шиб.

На констатацију новинара да је у последње време било више напада на новинаре у Србији, те да је новинару Милану Јовановићу запаљења кућа, и на питање како види однос актуелне власти према тим питањима, Шиб је нагласио да починиоци таквих дела треба да одговарају пред судом и да то не треба да буде предмет расправе.

Упитан и о протестима у главном граду, Шиб је рекао да су мирни протести "сасвим у реду", јер грађани треба да имају могућност да износе мишљења, ставове и легитимне захтеве, и да је важно да протести остају мирни и да не дође до инцидената или сукоба.

Млади виде будућност у ЕУ, поправити имиџ Уније у Србији

Томас Шиб изјавио је данас да је задовољан што млади у Србији, по истраживању немачке Фондације "Фридрих Еберт", своју будућност виде у Европи, али је, међутим, забринут због лошег имиџа Европске уније у Србији.

"Због тога радимо на унапређењу слике Европске уније. Постоје многи аргументи који говоре у прилог Уније", рекао је Шиб на конференцији "За достојанствену будућност! Изазови младих у Србији и Југоисточној Европи".

Он је навео да немачка амбасада сматра да су млади веома важна циљна група, јер представљају будућност Србије, а њена будућност, како је истакао, треба да буде у Европској унији.

Шиб је у том смислу замолио Владу Србије и политичке странке да погледају истраживање које је спровела Фондација "Фридрих Еберт".

Један од закључака, по његовим речима, јесте да млади нису много заинтресовани за политику и чини се да постоји велико неповерење у политичку елиту, а истовремено оклевају или нису вољни да се политички ангажују.

Како каже, млади сматрају да лични односи имају велику улогу када је реч о проналажењу посла и да је то чак важније од квалификација.

Он додаје да се ситуација у Србији последњих година унапредила, али је и даље велики број младих изразио жељу да оде у иностранство, а углавном је реч о онима који су стекли факултетске дипломе.

"Ако желимо одрживи развој, морамо да мотивишемо младе да остану", рекао је Шиб.

Оценио је да треба обезбедити младима да се у иностранству усавршавају, да стекну искуство и да се онда врате у земљу.

Немачка амбасада је, додаје, проучавала истраживање и оценила да су резултати занимљиви, те подсетио да је улога младих један од најважнијих аспеката када се говори о будућности Србије и региона.

Указујући на значај младих, Шиб је подсетио да они чине 18,4 одсто популације, односно има их 1,3 милиона узраста од 14 до 29 година.

Закључак је, истиче немачки амбасадор, да млади траже једну достојанствену будућност.

Директор Фондације "Фридрих Еберт" Макс Брандле наводи да је интервјуисано преко 7.000 младих и каже да треба издвојити три кључне ствари - демократизацију, активирање младих и пажњу усмерену ка тој категорији становништва.

Брандле напомиње да млади имају позитиван став према демократији, али такође сматрају да је потребна "чврста рука". Наводећи да су млади прилично пасивни и да су, ако се засите свега, спремни да оду из земље, каже да различите организације морају пружити могућност младима да се активирају.

Студија показује и да им се не посвећује довољна пажња, осим у политичким кампањама, те констатује да политички актери и разне фондације морају бити присутне и да извуку поуке из резултата.

"Морамо посветити пажњу младима иначе ћемо их изгубити, не само духом него и физички", поручио је директор Фондације "Фридрих Еберт".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести