Шиб: Надам се укидању такси после избора, формат остаје исти

БЕОГРАД: Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је данас да очекује да ће таксе које је увела Приштина бити укинуте након избора 6. октобра, да се формат дијалога неће мењати и поновио да је споразум Београда и Приштине услов за улазак Србије у ЕУ.
tomas sib
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Шиб је, гостујући на телевизији Прва, истакао да се Немачка залаже за решавање косовског питања.

Немачки амбасадор је рекао да најпре треба решити косовско питање да би Србија постала чланица ЕУ, а да ће чим то постане моћи да користи све предности ЕУ које су, каже, велике.

"Надамо се да ће се ускоро поново обновити дијалог Београда и Приштине у оквиру кога се решавају питања", рекао је Шиб.

Упитан да ли су Немачка и Француска припремиле стратегију како би се одблокирао дијалог и како неко тако јак не може да утиче на укидање такси, Шиб је рекао да је жалосно што још нису укинуте таксе, упркос свим покушајима да се то реши, и изразио наду да ће се то догодити, већ после избора 6. октобра.

"Немачка и Француска желе и даље да подржавају процес дијалога, али формат ће бити исти - Београд и Приштина воде дијалог уз посредовање ЕУ и новог представника Борела. Размишља се да ли ће бити и неки посебан изасланик који ће бити надлежан управо за процес дијалога. Нећемо створити нови формат већ желимо да подржимо дијалог уз наду да ћемо имати и неки помак", рекао је Шиб.

Он је додао и да је важно да се Србија и у економском смислу даље развија, као и да Немачка по том питању може дати свој допринос.

"На жалост Фолксваген неће инвестирати овде, али долазе други немачки инвеститори који отварају више радних места", рекао је Шиб и истакао да је на почетку његовог мандата пре годину дана у немачким компанијама радило 48.000 људи, а да је сада тај број порастао на 60.000.

"Заиста уживам у Београду. Дипломатски живот је веома интензиван, као и политички, културни. Волели бисмо да смо направили и већи помак што се тице косовског питања или чланства Србије у ЕУ. Имамо добре односе са Србијом и настављамо у том правцу", рекао је немачки дипломата.

Говорећи о 30. годишњици од рушења Берлинског зида, када се Немачка ујединила, Шиб је истакао да се у то време веровало да границе губе на значају, али да до тога није дошло.

"Ми сми у Немачкој све стављали на карту уједињенаја Европе, јер је за нас уједињење био поклон Европи. Немачка је искористила ту шансу и залажемо се за евроинтеграције", рекао је он.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести