Шиђански на БСФ: Србија у ЕУ 2020-2025

БЕОГРАД: Професор Универзитета у Женеви Душан Шиђански очекује да ће Србија постати члан Европске уније у периоду између 2020. и 2025. године.
dusan sidjanski
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Шиђански је на тај начин одговорио на питање када би Србија могла да уђе у ЕУ с обзиром да је Жан Клод Јункер најавио стратегију по којој би Србија и Црна Гора могле да постану чланице до 2025. године.

Кад је реч о Косову и Каталонији, тврди да се не може правити поређење.

Он је појаснио да је проблем Каталоније у томе што је подељена, а да референдум који је одржан и није био прави референдум.

На њега је изашло око 42-44 процента грађана и 90 одсто било је за независност, али већина је за то да остану у Шпанији, рекао је Шиђански.

Додао је и да је реакција шпанских власти била погрешна, јер, каже, није требало да интервенишу онако јако. Шпанија, према његовим речима, мора да иде према федералном режиму. 

Чули смо, то је исти аргумент био са Словенијом која је рекла својевремено нећемо да плаћамо за Косово ни за оне што немају... Исти је аргумент у Каталонији, а то није тачно, јер они то посматрају само кроз оно што они дају, а држава Шпанија плаћа за војску, авионе, то је јако скупо, рекао је Шиђански на БСФ.

Кад је реч о Косову, каже да су нажалост тамо Срби били мањина и „то је друго, то је била интервенција Америке и других сила Немачке, Француске, бомбардовање... То је сасвим различита ситуација“. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести