Сијарто: Мађарска спремна да помогне Србији због миграната

ЗАГРЕБ: Шеф дипломатије Мађарске Петер Сијарто понудио је Србији додатну помоћ у случају повећања мигрантског притиска.
peter sijarto tanjug
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

"Ако Србији затреба помоћ, знају где ће да нас нађу", поручио је Сијарто.

Петре Сијарто учествује у Загребу на неформалном састанку министра спољних послова ЕУ.

За петак 6. марта предвиђено је да се шефови европских дипломатија, такође у Загребу, састану на ванрдном Савету ЕУ, посвећеном ситуацији у Сирији и Турској и мигрантској кризи на турско-грчкој граници.

"Интересантна је чињеница да земље које су 2015. године критиковале Мађарску због мера предузетих у циљу заштите граница сада подржавају Грчку да уради исто", каже Сијарто.

Он подсећа да је прошле недеље у Београду разговарао са министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем око евенталне додатне подршке Мађарске у обезбеђивању јужних граница Србије од мигрантског таласа.

"Мађарска је спремна да разговара о томе. По сменама, више од 600 мађарских полицијаца служи већ на јужним границма Србије, а спремни смо да дамо и додатну техничку подршку", каже Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије каже да је током боравка у Београду добио и информацију да је Србија спремна да отвори 5 нових преговарачких поглавља.

”Не видим зашто то не би и урадили?”, поручио је Сијарто.

Он је изразио наду да ће хрватско председвање Саветом ЕУ бити успешније од финског по броју Међувладних конфренијција на којима се отварају нова поглавља у приступним преговорима кандидата са ЕУ.

Током шест месеци председавања Финске само је Србија одржала једну Међувладину конфренцију на којој је отворено једно преговрачко поглавље.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести