Симић: На КиМ очекују да чују од Вучића да ће се борити за њих

БЕОГРАД:  Срби на КиМ очекују да од председника Александра Вучића кога са нестрпљењем очекују 9, септембра чути да ће наставити да се бори за српски народ, за проналажење комромисног решења које ће уважити српске интересе, како Срба који живе на КиМ, тако и целе Србије", преноси потпредседник Српске листе Игор Симић расположење грађана у јужној покрајини пред најављену посету Александра Вучића.
igor simic
Фото: Tanjug (Boki, arhiva)

"Срби на КиМ очекују реално решење које ће трајати, а којим ће они, добити више права и бољи живот и боље економске услове за останак и опстанак на тим просторима", каже он. Симић додаје да би до договора, уколико до њега и дође, требало доћи што пре, јер је међународни положај Србије сада неуопредиво бољи у односу на пре шест година.

На питање да ли је разграничење једно од тих реалних решења, Симић каже да ће огромна већина Срба на КиМ подржати сваку идеју која се налази на столу, а која би за њих значила више права и бољи живот.На поједине примедбе да идеја о разграничењу "заборавља" на Србе јужно од Ибра, Симић одговара да је "апсолутна лаж" да ће било какво решење, уколико до њега дође, заборавити Србе било где. 

Уверен је да председник Вучић неће дозволити да се заборави ни један Србин, нити да било ко буде у тежој позицији него што је данас, уколико до договора дође.Он истиче да грађани на КиМ верују председнику Вучићу што су и показали дајући му 80 одсто подршке на председничким изборима, док, како каже, изјаве неодговорних појединаца уносе немир међу српски живаљ.

Према његовим речима, то што ти појединци немају никакав кредибилтет у народу не значи да нека њихова изјава не може да угрози преговарачку позицију наше земље, али и да изазива страх и несигурност код грађана. "То је, на крају крајева, очигледно њихова улога, напад на сопствену земљу и напад на идеје које долазе, а немају решења, јер њихово решење значи срушити Вучића, а не решити проблем КиМ", рекао је Симић.

Када је реч о Газиводама и Трепчи које Приштина упорно покушава да стави под своју контролу, Симић каже да је реч о "жили куцавици" севера Косова и истиче да су аргументи за њихову одбрану "снажни као кућа". 

"То што је Србија финансирала изградњу тих индустријских комплекса и то што се налазе на територији која је 99 одсто насељена Србима је апсолутно довољан аргумент да разумемо зашто су ти капацитети од значаја за српски народ и зашто из Приштине стално добијате најаву како то треба да ставе под своју контролу", каже Симић.

На питање да ли стрепе да би можда КФОР могао у неком моменту да интервенише у вези са питањем власништва над тим стратешким тачкама на северу КиМ, Симић напоминује да би КФОР морао да се држи Резолуцију 1244 СБ УН, али и да треба имати у виду да Срби на северу неће благонаклоно гледати да КФОР буде алат у рукама Приштине за остварење њихових амбиција.

На питање да ли се Рамуш Харадинај бори да задржи север КиМ само због та два ресурса, или можда има у виду и неки геостратешки циљ, као што је повезивање такозване "зелене трансверзале", Симић каже да је чињеница да би та трансверзала блиа 99 одсто готова уколико би Приштина освојила север.

"Њима треба Звечан јер је ту Трепча, Зубин поток због Газивода, Лепосавић због Копаоника, а Косовска Митровица јер је једина урбана средина у којој Срби живе. Ако гледате из позиције Албанаца, они би заузели све и уколико је могуће да у тим општинама нема ни Срба, као што их нема у 30 општина на југу КиМ", рекао је Симић.

Он очекује да међународна заједница оштро стави до знања да док трају преговори Београда и Приштине нема места за било какве потезе који ће значити насилну промену на терену.Ситуацију у којој Харадинај припрема цртање граница према Србији, Тачи најављује да ће у Бриселу кандидовати тему "Прешевске долине", а Заједнице српских општина још нема, Симић види као покушај Приштине да изврда све могуће договоре.

"Они нису спремни за компромис. Имају максималистичке захтеве, који су нереални, али од којих не одустају. Нажалост, највероватније имају и подршку неких међународних центара. Са друге стране тешко је бити стрпљив, 20 година Срби живе у хаосу, у неизвесности да ће неко напасти, освојити, протерати. Немогуће је планирати будућност на таквом терену где нико не може да вам гарантује шта доноси сутра", рекао је Симић.

Зато, понавља, потребан је договор који ће гарантовати мир и заштити Србе, без обзира где живе на КиМ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести