Симић: Срби на КиМ са зебњом дочекали Нову годину

БЕОГРАД: Срби на Косову и Метохији су, када је цео свет славио, са зебњом дочекали Нову годину не знајући шта ће им се дешавати у 2019. години, изјавио је данас потпредседник Српске листе Игор Симић.
igor simic
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

"Тотална блокада диструбуција производа из централне Србије свима на КиМ, а посебно Србима, нарочито ако знамо да 95 одсто оног што Срби потроше на КиМ долази из централне Србије, ствара тензије и забринутост шта доноси будућност", рекао је Симић за ТВ Пинк.

Он је додао да косовски Албанци дају изјаве како желе мир и компромис у дијалогу Београда и Приштине, али да, с друге стране, уводе таксе, врше противправно хапшење Срба и доносе законе о формирању војске Косова.

Како је рекао, Приштина се понаша као размажено дериште којем је све дозвољено од стране западних ментора.

Симић истиче да цену скупљих производа свакако плаћају и Албанци, али да то неће бити довољан разлог да изађу на улицу и протестују против таквих игара.

"Пришитна шаље поруку Србима на КиМ - ево шта можемо да урадимо", навео је Симић.

Додаје да за сада има довољно намирница и лекова за нормалан живот захваљујући подршци државе и председника Србије Александра Вучића, али и креативности српског народа.

Симић је рекао да је ситуација нешто тежа јужно од Ибра и похвалио солидарност српског народа.

Према његовим речима, не стварају се никакве залихе, а српски привредници на КиМ су показали да су у служби народа, јер не подижу цене, иако за то имају економско оправдање.

"Косовски званичници су схватили да поред овако јаке и у међународној заједници поштоване Србије не могу да добију међународни субјективитет своје државности нити чланство у међународним организацјиима и зато су донели план да на локалном ниволу демонстрирају како су они некаква држава која може да се обрачуна са свима, како са Србијом и Србима који овде живе", рекао је Симић.

Према његовим речима, то што Албанци говоре о брисању граница између Косова и Албаније показује зашто су Срби на КиМ и Вучић за компромис.

"Албанци најављују да ће потпуно укинути границу и створити велику Албанију и међународна заједница на то не реагује, што показује лицемерје и двоструке аршине", рекао је Симић.

Он је упитао шта би се десило да су то урадили Република Српска и Србија и оценио да би се представници међународне заједнице сјатили са свих страна да би указали на штетност те одлуке.

"У овом случају то пролази без икакаве осуде. Нема ниједне осуде у којој се директно говори о кршењу свих међународних и других аката. Са овим одлукама то ствара страх, наши дедови се још сећају Другог светског рата и велике Албаније и то изазива забринутност међу Србма на КиМ", додао је Симић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести