Симић тражи веће присуство полиције у општинама на југу КиМ

Председник одбора за права, интересе заједница и повратак Игор Симић сматра да се мора повећати број српских припадника КПС у српским повратничким местима, те да је неопходно да КПС престане да дискриминише Србе на КиМ који користе српске пасоше.
Igor Simić, KiM Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

КОСОВСКА МИТРОВИЦА:  Председник одбора за права, интересе заједница и повратак Игор Симић позвао је на данашњој седници тог тела косовског министра унутрашњих послова да појача присуство полиције у општинама на југу Косова и Метохије где су, каже, учестале крађе стоке и пољопривредних машина као и напади на Србе, пре свега повратнике.

Симић сматра и да се мора повећати број српских припадника КПС у српским повратничким местима, те да је неопходно да КПС престане да дискриминише Србе на КиМ који користе српске пасоше.

Министар је поручио да ће учинити све што је у његовој моћи, али је рекао и да крађе често нису етнички мотивисане, те да се дешавају свуда, а кад је реч о пасошима обећао је да ће проверити о чему се ради.Симић је, међутим, узвратио да је чињеница да су крађе етнички мотивисане, јер се, како је навео, у мешовитим срединама попут Новог Брда дешавају искључиво Србима.

Посланик Зоран Мојсиловић питао је докле се стигло са истрагом о бруталном хапшењу директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и пребијању легитимних српских грађана 26. марта ове године, а министар одговорио да истрагу води полицијски инспекторат Косова и да полицијске снаге поступају по наређењу, али и да ће се свако прекорачење овлашћења које се докаже санкционисати.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести