Синод СПЦ: Обновити дијалог о закону, Црна Гора да преиспита ставове

БЕОГРАД: Синод Српске православне цркве подржао је на данашњој седници православни народ у Црној Гори, који је изразио незадовојство и узнемиреност због Закона о вероисповести, и упутио позив државним органима Црне Горе да преиспитају ставове у вези са верски правима и слободама грађана.
patrijarsija, spc
Фото: Српска Православна Црква

Синод је такође позвао да се избегну било какве политицке или страначке злоупотребе окупљања православног народа у Црној Гори.

Такве је поруке Синод упутио након данашње проширене седнице, која је одржана уз присуство патријарха Иринеја и архијереја који своју јурисдикцију имају у Црној Гори.

У саопштењу са те седнице порука је и да би се нови закон могао назвати Законом против Православне Цркве у Црној Гори.

Синод је седницу одржао уочи Ускрса, али је непосредни повод био управо црногорски закон, за који је констатовано да је већ изазвао многобројне негативне последице у Црној Гори и ширем региону, због чега је и изражено пуно разумевање за оправдану узнемиреност верујућег православног народа у Црној Гори.

"Синод је дао пуну подршку мирном хришћанском отпору народа неправди, коју Цркви и народу наноси поменути већ изгласани антидемократски и дискриминаторски Закон", наводи се у саопштењу СПЦ.

Наводи се и да је законом омогућено отимање и скрнављење светиња и гажење завештања њихових светих ктитора и задужбинара, "који су их Богу и Цркви посвећивали, а не било којој држави или власти".

Уз оцену да су досадашња окупљања народа имала изричито црквени карактер, Синод констатује и да закон продубљује већ постојеће поделе и сукобе у црногорском друштву.

Синод је зато и на данашњој седници апеловао на државне органе Црне Горе да буду свесни своје одговорности пред историјом и будућношћу и да преиспитају свој став о верским правима и слободама својих грађана и већинске Цркве у Црној Гори.

Такође, у саопштењу из Канцеларије Светог Синода се поручује да ће СПЦ и њене епархије у Црној Гори свим расположивим законским и правним средствима штитити верска права и слободе и истовремено позивати све релевантне чиниоце на обнову свестраног дијалога по овом надасве важном и осетљивом питању.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести