Шкоро брани оптуженог за разбијање ћириличних плоча

ЗАГРЕБ: Хрватски председнички кандидат Мирослав Шкоро објавио је на Фејсбуку фотографију с Маријаном Живковићем, којем се у Вуковару суди због разбијања ћириличних плоча 2013. године, уз тврдњу да је Живковић својим чином штитио Устав Хрватске.
1
Фото: Tanjug

Шкоро је рекао да је за њега било задовољство и "неизмерна част" да стисне руку Живковићу и поручио да Хрватска, којој жели да буде на челу, "неће снагу репресивног апарата доказивати на људима попут Маријана Живковица, оца двојице погинулих хрватских бранитеља, него на онима који су се обогатили обављајући највише политицке дужности".

Он је додао да "судска власт није ''света крава'', којој се не може послати порука да нешто лоше ради".

"А лоше ради ако упорно процесуира човека који је својим поступком рекао НЕ кршењу 8. члана хрватског Устава и насилном увођењу двојезичних плоча у Вуковар", тврди Шкоро.

Он је додао да се снага система доказује прогоном "крупних риба", а не, како је навео, малтретирањем људи који су Хрватској дали децу.

"Судство се не може понашати као да није део укупне државне власти и мора да води рачуна да неким својим поступцима може да произведе много више штете него користи", оценио је Шкоро.

У општинском суду у Вуковару у току је поновљени поступак против Живковића, који се терети за разбијање двојезичне плоче на згради полицијске станице у Вуковару 2013. године, подсећа хрватски Индеџ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести