Скот: Договор о КиМ још увек могућ

БЕОГРАД: Договор о КиМ још увек је могућ, сматра амбасадор САД у Србији Кајл Скот, и истиче да би за његову имплементацију била важна подршка САД, Немачке и Русије
skot
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

“Мислим да је договор о КиМ још увек могућ и надам се да ће лидери у региону ићи даље јер имамо прилику да изградимо регион базиран на миру, стабилности и просперитету”, рекао је Скот новинарима у просторијама Црвеног крста где је учествовао у акцији добровољног давања крви.

Он је навео да Београд и Приштина треба да дођу до договора о Ким и да би једино такав договор био трајан.

Скат је прецизирао да би подршка САД, Русије и Немацке била важна за имплементацију таквог договора, али да је главни посао у региону, односно између Београда и Приштине.

На питање да ли би САД сарађивала са Русијом уколико се дође до решења, будући да је амерички сенатор Рон Џонсон, који је у недељу и понедељак боравио у Београду, изјавио да је Русија и даље дестабилизујући фактор на Балкану, амбасадор је рекао да постоји неслагање САД и Русије око бројних питања, али да су две земље спремне да сарађују када им се интереси поклапају.

“Када је реч о стабилности у овом реггиону, мислим да се наши интереси поклапају”, рекао је Скот.

Новинаре је занимало и тумачење јучерашње поруке сенатора Џонсона о томе да САД неће наметати решења за КиМ, али да ће дати простора председенику Вучићу да “пронађе флексибилно решење” о чему амбасадор каже:

“Мислим да је његова порука у Београду, али и када је био на Косову, да лидери из Београда и Приштине треба да буду храбри, креативни, флексибилни и да ће њихов договор, уколико га постигну, вероватно подржати и сви други”, казао је Скот.

На констатацију новинара да је изјава Џонсона остала отворена, будући да је Приштина та која кочи разговоре са Београдом и не испуњава обавезе које је преузела из Бриселског споразума, Скот је нагласио да не жели да улази у детаље преговора о КиМ које води ЕУ и додао да је сенатор поручио да “свака страна треба да има место и простор како би се дошло до договора”.

На питање да ли би САД подржале договор о промени граница с обзиром на то да је Џонсон рекао да САД није "подвукла црту" када је реч о тој теми, Скот је истакао да је најважније да Београд и Приштина постигну договор, као и да ће САД оценити да ли ће такав договор изградити стабилност у региону.

“То је отворен процес, мислим да је ово добро време и да овај проблем треба једном решити, а зашто не сада”, закључио је Скот.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести