Скот код Вучића у опроштајној посети: САД подржава дијалог БГ-ПР

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора САД Кајла Скота, који је пренео да ће САД наставити да охрабрују повратак дијалогу, уз јасан став, како је рекао, да будућа влада у Приштини мора да буде спремна да укине тарифе на српску робу, "док се од Београда очекује да предузме кораке ка нормализацији односа".
2
Фото: Tanjug

Двојица саговорника су се сагласили да именовање специјалног изасланика представља жељу САД да подржи дијалог Београда и Приштине.

Иако за сада нема напретка у дијалогу, председник Вучић и амбасадор Скот су закључили да се може рећи да има слуха за интересе Србије и да они морају бити укључени у могуће решење, које, да би било одрживо, захтева обострани компромис, али и добитак и за Београд и за Приштину, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Скот је оценио да ни Београд ни Приштина немају ништа од тренутног застоја и да би решење значило и већу стабилност на Западном Балкану.

Председник Вучић је захвалио Скоту што је својим дипломатским умећем допринео јачању српско-америчких односа.

“Између Србије и САД сада има више разумевања”, рекао је Вучић и констатовао да је интензивиран политички дијалог, као и да је видљивије интересовање америчких инвеститора за српско тржиште, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Председник је нагласио да се нада да је обострана жеља да се односи двеју земаља врате на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, и да ћемо се у будућности више подсећати на оно што нас повезује.

У складу са тим, председник Вучић је захвалио амбасадору Скоту на медијској кампањи “Ви сте свет”, коју води Амбасада САД, а која подсећа на важне тренутке из заједничке историје двеју земаља, не само на савезништво у ратовима, него и на допринос српских научника развоју америчког свемирског програма и друге успешне примере сарадње.

Амбасадор Скот је рекао да је, током три и по године мандата, био сведок значајног повећања америчких инвестиција у Србији, о чему сведочи податак да америчке компаније сада запошљавају више од 20.000 српских радника. Он је најавио да очекује и неколико нових улагања.

Председник Вучић је рекао да цени подршку коју САД пружају Србији на европском путу, посебно кроз помоћ реформама у области владавине права и јавне администрације, као и успешну војну сарадњу.

Скот је захвалио на подршци коју му је, у раду у Београду, пружао председник Вучић. Он је председнику захвалио и на доприносу унапређењу билатералних односа Србије и САД, као и на напорима за решавање различитих питања, кључних за мир и стабилности у региону, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести