Скoт: Косово једна од најтежих препрека у односима САД и Србије

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изјавио је данас да питање Косова и развој ситуације на Косову види као један од најтежих проблема, односно препрека у актуелним односима САД и Србије.
Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Он је у том контексту подсетио да је „режим Слободана Милошевића" био оптужен за насиље над цивилним становништвом на КиМ, после чега је, како је навео, НАТО одлучио да уклони српску војску са КиМ.

„После смо признали независно Косово. Много њих у Србији се не слаже с тим, али ја сам уверен да Србија не може да прими сву популацију Косова натраг у Србију И да албанска популација Косова никад неће бити део Србије", рекао је Скот новинарима у Скупштини Србије, где је учествовао на међународној научној конференцији "Српско-амерички односи".

Он је додао да је неопходно да се пронађе решење, нагласивши да САД подржавају процес нормализације односа између Београда и Приштине, који води ЕУ.

САД ће, истиче, бити веома активне у процесу проналажења решења, а он очекује да ће наредна влада на КиМ суспендовати или укинути таксе како би се остварио напредак у преговорима и постигао „тежак компромис“.

„Недавно је наш државни секретар именовао специјалног изасланика Метјуа Палмера да се укључи у тај процес. Надам се да ће се после избора на Косову доћи влада, која је спремна за напредак у преговорима и да ће суспендовати или укинути таксе тако да можемо да напредујемо и нађемо тежак компромис између Косова и Србије“, рекао је Скот.

Скот је нагласио да је важно посветити се напретку и истакао да је амерички државни секретар и именовао Палмера за специјалног изасланика за Балкан како би се он концентрисао на то питање.

“Ми се надамо да ћемо се после избора на Косову брзо вратити на посао да нађемо решење које је трајно и које ће дати допринос миру у овом регион”, рекао је Сот.

Амерички амбашадор, којем мандат ускоро истиче, оценио је И да економски односи Србије И САД напредују, а нада се И политички односи .

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести